Beba Mama poslije poroda 04. veljače 2017.

Rodila sam prije mjesec dana i sada želim na ples

ples žena žene
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić odgovara kada je pravo vrijeme za povratak na folklor te zašto se u periodu babinja preporučuje što više odmaranja i mirovanja

Imam pitanje u vezi rekreacije, točnije plesa. Rodila sam prije mjesec dana i pošto sam inače jako rekreativna osoba, voljela bi se vratiti na folklor, ali ne znam je li još prerano? Prvorotkinja sam, porod je prošao bez komplikacija, konci od poroda su davno ispali, a krvarenje stalo. Mogu li krenuti s fizičkom aktivnosti ili da još pričekam? 

Razdoblje od 6 tjedana nakon poroda se naziva puerperij (babinje) i potrebno je za potpuni oporavak tijela te vraćanje svih organa u normalne odnose (smanjivanje maternice, regulacija hormona). U tom periodu preporučujemo više odmaranja jer život s novorođenčetom, posebno ukoliko dojite, može biti dosta iscrpljujući za organizam u toj ranoj fazi nakon poroda.

Drago mi je da se dobro osjećate nakon poroda, ali preporučujem da još obavite obaveznu ginekološku kontrolu 6 tjedana od poroda te ukoliko je tada sve u redu, svakako se možete vratiti svojoj rekreaciji, plesanju folklora. S obzirom da ste imali uredan, vaginalni porod, nema posebnih ograničenja za vježbanje, ali započnite laganijim intenzitetom te slušajte svoje tijelo i odredite ritam prema mogućnostima i trenutnoj kondiciji. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.