Beba Mama poslije poroda 15. ožujka 2019.

Mame dječaka imaju veći rizik za postporođajnu depresiju?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene koje rode dječake izložene su većem riziku od postporođajne depresije, sudeći prema novom istaživanju

Rođenje je iskustvo koje mijenja život. Prilagođavaš se tome da drugo ljudsko biće u potpunosti ovisi o tebi, prilagođavaš se novom tijelu i nosiš se s vrtlogom emocija tijekom ovog četvrtog tromjesečja. 

Život nakon poroda: 'Četvrto tromjesečje zaista postoji!'

Većina žena nakon porođaja doživljava baby blues, ali statistike kažu da osam od 10 novih majki pati od postporođajne depresije (PPD). Drugi doživljavaju poremećaje raspoloženja nakon porođaja kao što su tjeskoba, trauma, pa čak i psihoza.

Stručnjaci istražuju kako identificirati žene koje su sklonije razvijanju ovih stanja, osobito PPD. 

Prema novom istraživanju, žene koje rode dječake izložene su većem riziku od postporođajne depresije.

Istraživači sa Sveučilišta u Kentu promatrali su reproduktivnu povijest gotovo 300 žena koje su rodile dječake i otkrili su da je 71% do 79% vjerojatnije da će razviti PPD u usporedbi s majkama djevojčica.

Možda te zanima... Što mama s postporođajnom depresijom želi da znaš Beba

Autorice istraživanja, dr. Sarah Johns i dr. Sarah Myers, odlučile su procijeniti postoji li veza između spola novorođenčadi i PPD zbog poznate veze između upalnog imunološkog odgovora i razvoja depresivnih simptoma. U priopćenju objavljenom u studiji navodi se da su nošenje muških fetusa i iskustvo komplikacija rođenja dokumentirali povezanost s povećanom upalom, ali do ove studije njihovi odnosi s PPD-om nisu bili jasni.

Mnogi poznati rizični čimbenici za depresivne simptome povezani su s aktivacijom upalnih putova, otvarajući potencijal za identificiranje novih čimbenika rizika na temelju njihovih učinaka uzrokovanih upalom - ta ideja je ideja podržana ovom studijom.

Studija, objavljena u časopisu Social Science & Medicine, također je utvrdila da prolazak kroz traumatsko rođenje čini da žene češće doživljavaju PPD - nevjerojatnih 174% - u usporedbi sa ženama koje su rodile bez komplikacija.

Možda te zanima... Tužni dani za mamu? 5 znakova da vam možda treba pomoć Beba

"Postporođajna depresija je stanje koje je moguće izbjeći, i dokazano je da pružanje podrške ženama kod kojih je veći rizik od tog stanja, smanjuje šanse od razvoja depresije. Otkriće da su majke dječaka sklonije postporođajnoj depresiji pomaže da identificiramo žene kojima je potrebna dodatna podrška u prvim tjednima i mjesecima", kaže koautorica istraživanja dr. Sarah Johns.

Ako imaš simptome postporođajne depresije, okruži se ljudima koji ti pružaju podršku, i ne stidi se da potražite stručnu pomoć!
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.