Trudnoća Trudnica 09. kolovoza 2016.

Ako nosite dječaka, veća je mogućnost za ove komplikacije

beba dječak
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Australski znanstvenici su jasni - veza između bebina spola i ishoda trudnoće sad je dokazana pa su tako komplikacije i u trudnoći i nakon poroda češće ako nosite dječaka

Nova velika studija o trudnoći iz Australije otkrila je direktnu poveznicu između spola bebe i komplikacija u trudnoći i nakon poroda. Australski istraživači sa Sveučilišta Adelaide proučavali su podatke 600.000 poroda u 30 godina. Ispostavilo se da se dečki češće rađaju prerano (prije 37. tjedna trudnoće), majke koje nose dječake češće dobiju trudnički dijabetes i imaju više problema s visokim tlakom. Također, povećana je opasnost i od preeklampsije pred porod, poremećaja krvnog tlaka koja može jako utjecati i na dijete i na majku.

Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu

Rizik od razvoja trudničkog dijabetesa je 4 posto veći ako nosite dječaka. On se obično razvije u trudnoći i prođe s porodom. No ako se ne kontrolira može imati ozbiljne posljedice i na majku i na bebu te povećava rizik od carskog reza, rođenja mrtvorođenčeta te komplikacija pri porodu. Ustanovili su i da pojava dijabetesa u trudnoći također nosi i rizik od razvoja dijabetesa u kasnijem životu i kod bebe i kod majke. 

Jake jutarnje mučnine povezane sa spolom djeteta?

Dječaci su pod povećanim rizikom i nakon rođenja, pogotovo prerano rođeni. Svaki deseti prerano rođeni dječak razvije bolest pluća, cerebralnu paralizu, sljepoću ili gluhoću. "Dokazi su tu i vrlo su jasni - spol bebe ima direktan utjecaj na ishod trudnoće", kazala je voditeljica studije profesorica Claire Roberts. 

Muške bebe plaču nižim tonovima, ženske višim?

Budući da je posteljica ključna za uspjeh trudnoće i da postoji više od stotinu genskih razlika kada se nose dječak ili djevojčica, stručnjaci vjeruju da bi ona mogla kriti odgovor zašto se ovakve stvari događaju. 

"Vjerujemo da bi spolne razlike u funkcioniranju posteljice mogle objasniti razlike koje vidimo kod novorođenih dječaka i djevojčica, kao i kod njihovih majki.", dodala je Roberts za Daily Mail. Kada nose djevojčice, majke su sklonije razvoju preeklampsije ranije u trudnoći. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.