Beba Mama poslije poroda 22. svibnja 2022.

7 emocija nakon poroda na koje te nitko nije upozorio

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svatko ima određene  savjete kada je u pitanju što očekivati tijekom trudnoće, ali malo je ljudi izdvojilo svoje vrijeme i reklo ti istinu o emocionalnom 'ringišpilu' koji te čeka nakon poroda. Maria Barillaro, mlada majka koja stoji iza bloga BeautyBooty411, za Parent je izdvojila osjećaje s kojima se ona susrela nakon svojega poroda. I vjerujte nam, oni su potpuno normalni

1. Tuga

Tvoje oči možda će početi nalikovati na slavinu iz koje neprestano kapa ili curi voda. Znači li to da si tužna što si postala majka? Naravno da ne. Normalno je plakati. Bila sretna ili tužna. Normalno je plakati ako si prvi put rodila i još ne znaš točno stavili pelenu. Normalno je plakati kada dođeš do kraja svoje serije i nemaš više što gledati u mraku dok tvoj mališan spava. 

Možda te zanima... 10 stvari koje sam htjela i trebala čuti nakon poroda Beba

Susan Feingold, klinička psihologinja i pomoćna profesorica s Illinois School of Professional Psychology, kaže da osjećaji isprekidane tuge, plačljivosti i emocionalne preosjetljivosti nisu neobični. Oni su uobičajeni dio 'baby bluesa', privremenog stanja raspoloženja koje traje ne više od nekoliko dana ili tjedana. "Baby blues ne treba brkati s postporođajnim raspoloženjem i anksioznim poremećajima", upozorava dr. Feingold, koja je i autorica Happy Endings, New Beginnings: Navigating Postpartum Disorders. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Strah

Brzo ćeš vidjeti da biti majka sa sobom donosi čitav niz novih strahova. Od manjih do onih složenijih, strah kod mnogih majki može postati čest osjećaj u ranim fazama roditeljstva. Nisi sama na ovome, kaže majka Francesca Chiarappa iz Montreala u Quebecu u Kanadi koja je također nedugo rodila. "Bojala sam se biti sama s njom", kaže o tome kako se osjećala nakon rođenja kćeri. "Hoću li znati što da radim s njom? Koliko da je nahranim? Kako je umiriti?" Bojati se da nećeš učiniti ono što je dobro za svoje dijete jer si nova majka je normalno. Samo ti je spomenuti osjećaj nov. Zapamti da definitivno nisi prva majka koja se borila sa strahovima i sigurno nećeš biti ni posljednja.

Možda te zanima... Tjeskoba nakon rođenja bebe: Problem o kojem se ne govori Beba

3. Radost

Znaš da će tvoje dijete donijeti veliku radost u tvoj život, ali zapravo ne znaš koliko ta radost može biti velika sve dok se tvoje dijete ne rodi. Sve pozitive emocije, zajedno s negativnima, spojit će se i uzrokovati osjećaj koji se ne može usporediti ni s čim. Gotovo je nevjerojatno koliko sreće to malo klupko, koje još te nije pravo ni vidjelo, koje još ne zna pričati, može donesti sreće u tvoj život.

Zijevanje, kašalj, pomicanje ruke pokreti su koje inače ne primjećujemo, a sada će oni postati nešto najbolje na svijetu. Od plača i nekontroliranih suza zbog straha, do suza od sreće koje dolaze uz smijeh, poljupce i zagrljaje. Sve ćeš to osjetiti ili si osjetila na svojoj koži i za neke su to neki od najsretnijih trenutaka u životu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Ljutnja

Možda nitko to neće priznati, ali sasvim je normalno u prvih nekoliko dana nakon poroda osjetiti ljutnju. Bilo da ju osjetiš prema sebi, jer možda ne možeš navesti dijete da doji ili još nisi savladala kako ga smiriti, sve je to normalno.

Doktorica Feingold objašnjava da ovo nije neuobičajeno, osobito kod žena koje imaju velika očekivanja ili su sklone perfekcionizmu. Međutim, ona upozorava i na ozbiljnost toga. "Značajna ljutnja i razdražljivost mogu biti simptomi poremećaja raspoloženja nakon porođaja, odnosno post porođajne depresije", kaže ona. Ako te simptomi sprječavaju u rješavanju određenih problema, dr. Feingold preporučuje da se obratiš svojem ginekologu i porazgovaraš otvoreno s nekim.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. Nervoza ili uznemirenost

Nekoliko dana ili čak tjedana nakon poroda možda ćeš osjetiti veliku dozu nervoze ili uznemirenosti, možda čak i tjeskobe. To može biti uznemirujuće za nekoga tko rijetkima spomenute osjećaje ili ih nikada nije imao. No budi sigurna, to nije ništa neobično. Manja količina sna, briga o novom živom biću i sve hormonalne promijene u tijelu koje se dovijaju zbog poroda moraju na neki način utjecati kako na tebe, tako i na druge.

6. Preosjetljivost

Sasvim normalan osjećaj nakon poroda je osjećaj osjetljivosti. Zbog utjecaja hormona i ostalih novosti koje će se događati oko tebe,osjećat ćeš se kao da te emocije okružuju. Još jednom, važno je da zapamtiš kako su suze u redu i one nisu znak post porođajne depresije. Stoga, ako osjećaš nakupljanje emocija, odvoji vrijeme za sebe i dopusti si plakati ako je to ono što će ti pomoći. Sve je to dio baby bluesa.

Možda te zanima... Što mama s postporođajnom depresijom želi da znaš Beba

7. Sumnja ili dvojba

Mnoge majke ovo nikada neće priznati, ali osjećaj sumnje ili dvojbe - jesi li uopće trebala imati dijete i jesi li sposobna za njegov odgoj - nešto je što mnoge od nas prolaze i sasvim je normalan dio u razvoju. Iako mnogi smatraju da je majčinstvo instinkt i da će 'prave' majke znati točno što napraviti, u kojem trenutku i kako za svoje dijete, no to nije istina. Ako dojenje od prvog pokušaja ne uspije, možda neće ni od druge, ni treće, ali jednom će uspjeti. Nije bitno od kojeg pokušaja. "Smatrala sam da je to jedina stvar koju kao majka moram odraditi od prve i savršeno, a kada mi nije uspjelo, bila sam razočarana", kaže mlada majka Amanda Starnino iz Montreala. Stoga, nemoj sumnjati u sebe kao roditelja. Možeš ti to!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.