Beba Igre za bebe 06. studenoga 2023.

Zanimljiva karta Hrvatske otkriva koje je najčešće ime tvoje generacije

Foto: Screenshot
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zanimljivo je vidjeti kako se mijenjala popularnost nekih imena.

Softverska tvrtka Mireo iz Zagreba osmislila je zanimljivu kartu Hrvatske koja nam otkriva koja su najpopularnija imena u zemlji ovisno o različitim generacijama i regijama. Karta koristi različite boje kako bi prikazala koja su imena dominirala u različitim dijelovima Hrvatske, poput Dalmacije, Slavonije, Istre itd.

Primjerice, djevojčicama rođenim devedesetih i 2000-ih godina najčešće su davana imena poput Lucija, Lana, Ana i Petra. Međutim, u tridesetima i četrdesetima godinama, ime Ivan je preplavilo sve županije.

Kratko i zvučno ime za djevojčice godinama je najpopularnije i u Hrvatskoj

Zanimljivo je primijetiti da su starije generacije najčešće ime dobivale prema imenu svojih baka, a često se radi o imenu Marija, koje je bilo popularno u gotovo svim dijelovima Hrvatske. Što se tiče dječaka, Luka i Ivan vode kao najpopularnija imena za one rođene prije 10 i 20 godina. Dok su muškarci u tridesetima i četrdesetima često nazivani Ivanom, tu i tamo možete naići na Matiju, Marka i Nikolu.

No, kada su se rodili njihovi očevi i djedovi, priča je bila sasvim drugačija. Šezdesetih godina, Igor je bio popularno ime u Istri, Ivica u Primorju i Lici, a u Dalmaciji se dječaci često zvali Ante. Na drugim područjima poput Slavonije, Zagorja i Međimurja, češće su se koristila imena poput Mario, Tomislav, Damir i ponekad Željko.

Ako te zanima više detalja, cijelu kartu možeš pregledati na ovom linku.

Možda te zanima... 5 znakova da si odabrala najbolje ime za svoju bebu Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.