Beba 24. kolovoza 2022.

Kratko i zvučno ime za djevojčice godinama je najpopularnije i u Hrvatskoj

Imena inspirirana cvijećem
Foto: Shutterstock ; Imena za djevojčice
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema statističkim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, Mia je već godinama ime koje roditelji u Hrvatskoj najčešće daju svojim djevojčicama!

Odabir imena je uzbudljiva i velika stvar za sve roditelje. Roditelji zaljubljeni u svoju bebu, svojoj maloj okruglici žele dati 'ime koje zaslužuje'. A koliko je odabir imena važan, znaju i znanstvenici. 

"Ime djeteta može imati duboke i trajne posljedice na život djeteta", kaže David Figlio, profesor ekonomije i obrazovanja na američkom Sveučilištu Northwestern koji je istraživao utjecaj imena na djecu.  Kao što ponekad stječemo prve dojmove o osobi na temelju govora ili načina odijevanja, isto tako, često nesvjesno, stav stvaramo na temelju imena. Znanstvenici tvrde kako ime stvara imidž osobe i utječe na reakcije okoline.

Možda te zanima... Slatka tajna: Treba li ljudima otkriti ime bebe prije rođenja? Trudnoća

U današnje vrijeme nije rijetkost odabrati ime koje je globalno prihvaćeno s obzirom na to da sve manje živimo i radimo u zemlji u kojoj smo se rodili, a savjet je i da ime bude zvučno, pamtljivo te lako razumljivo. Upravo je jedno takvo, kratko i lijepo ime, već godinama najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Riječ je o imenu Mia.

Mia je godinama najpopularnije ime i u Hrvatskoj

Ime Mia je jedno od najpopularnijih imena našeg podneblja. Nalazi se na svim top listama, u prvih 10 imena, kako u Hrvatskoj tako u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ime Mia popularno je i u drugim europskim državama, od 2007. je u top 10 imena za djevojčice u Njemačkoj, a najpopularniji je izbor i u Švicarskoj te Španjolskoj.

Mia je zvučno i kratko ime savršeno za nježne i ljupke djevojčice. Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria. Po tom tumačenju, ime je simbol čiste i duboke ljubavi. Međutim, postoji i pretpostavka da Mia dolazi iz egipatskoga mry što znači ljubljena, u smislu 'ona koja je voljena'. U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom "mea" znači "moja", "samo jedna".

 U Hrvatskoj se uz Miu, roditelji često odlučuju i za imena Lucija, Nika, Rita, Ema i Mila. 

imena Možda te zanima... Roditelji sve više biraju ova neobična imena za djevojčice, sviđaju li vam se? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.