Beba 19. svibnja 2023.

Imaju samo tri ili četiri slova: Kratka imena za dječake koje roditelji obožavaju

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odabir imena za bebu jedan je od najslađih zadataka koji budući roditelji trebaju obaviti. Puno je opcija, a na izbor utječe tradicija, obitelj, mjesto gdje živiš... Ako očekuješ dječaka, donosimo ti prijedloge kratkih muških imena koje roditelji obožavaju!

U potrazi si za kratkim, ali posebnim imenom za svoju bebu? Izdvojile smo neka od najljepših zvučnih imena za dječake koja sadrže tri do četiri slova. Sigurni smo da će ti se svidjeti!

Vito - Hrvatska inačica imena Vito je Vid, koje ima izvorni latinski oblik Vitus. Prema jednoj teoriji, ime Vitus je nastalo od drevnog saksonskog oblika "Vicus" što znači ratoboran, dok drugi smatraju da potječe od riječi Vitus i znači hrabar. Latinsko ime Vitus nastalo je od riječi Vita sa značenjem život. 

Vigo - Ime Vigo je skraćeni oblik imena "Vigor". Ime je to latinskog porijekla i znači "životna snaga", vatra, živost. U numerologiji je  ime Vigo povezano s brojem 8, a taj broj može označavati i puno životnih prepreka koje zahtijevaju veliku borbenost i ustrajnost.

Erik - Ime Erich je izvedeno od njemačkih riječi "ehre"= čast i "reich"=bogat i ima značenje plemenit, častan.  U numerologiji se ime Erik povezuje s brojem 1. Osobe sa imenom Erik ostavljaju jak dojam na ljude u svojoj okolini, jer uvijek privlače pažnju. Puni su samopouzdanja i svjesni svojih vrijednosti. Uglavnom postižu uspjeh u životu, a ne podnose gubitak.

Leo -  Ime ima latinske korijene, a izvedeno je iz riječi "Leo", što znači lav. U drugoj verziji tumačenja ime Leo ima starogrčke korijene. Grčka riječ "Leon" znači "kralj zvijeri". Ovo povijesno ime ima magičnu moć. Neki vjeruju kako osobe s ovim imenom mogu puno postići u životu, jer ih "kraljevska" priroda imena tjera da žive okruženi luksuzom i časti.

Ante - Ime je koje se u ovom obliku sreće samo u Hrvatskoj i vrlo je popularno. Skraćenica je latinskog imena "Antonius" (ime rimskog plemena), a postalo je popularno zbog Svetog Antuna Padovanskog. Značenje imena Ante je onaj koji je borac; onaj koji je spreman za borbu, pobjednik; ratnik.

Mak - ime koje se posljednjih godina počelo češće pojavljivati, a povezano je s poljskim cvijetom, makom.

Vid – izvedeno iz latinskog jezika i znači "život". Ovo ime povezano je starohrvatskim bogom proricanja i ratne pobjede Svetovitom.

Lars - vrlo popularno ime u skandinavskim zemljama. Jedno od objašnjenja kaže da dolazi od latinskog izraza "lar, laris" što je bilo ime kućnih rimskih bogova, zaštitnika kuće pa odatle značenje "zaštitnik". Drugo objašnjenje kaže da dolazi od latinskog naziva za lovor i znači "okrunjen lovorom".

Max - Ime je latinskog porijekla nastalo od riječi Maximinianus koja je izvedena od riječi "maximus" što znači "nаjveći". Numerološka vrijednost za ime Max je 1. Osobe sa imenom Max ostavljaju jak dojam na ljude u svojoj okolini, jer uvijek privlače pažnju. Puni su samopouzdanja i svjesni svojih vrijednosti. Uglavnom postižu uspjeh u životu, a ne podnose gubitak.

Fran - Fran je ime latinskog porijekla. Nastalo je od imena Franciscus (talijanski Francesco). Dolazi iz starofrancuske riječi franc, a znači slobodan. Numerologija kaže kako su osobe sa imenom Fran originalne i inventivne. Zanimaju se za misticizam. 

Ian - Varijanta imena kod nas poznatog kao Ivan. Ime potječe iz grčkog "Ioan, Ioannes" izvorno iz starohebrejskog "yohanan (Johohana)" u značenju "u milosti Jehovinoj". Osobe sa imenom Ian su originalne i inventivne. Ozbiljni su, odani i stabilni.

Alan - Ovo je ime keltskog porijekla, a u prijevodu znači "stijena" Ponekad se prevodi i kao "mala stijena". Drugi smatraju da je ime staronjemačkog porijekla, a značenje je dragocjen.

Neo - Ime potječe od riječi  'neo' i znači 'novi'. Talijanskog je porijekla. Ime je popularizirao istoimeni junak u filmu 'Matrix' u cijelom svijetu. Osobe sa imenom Neo prema numerologiji često imaju život pun prepreka koje zahtijevaju veliku borbenost i upornost.
 

Možda te zanima... Imaju samo tri ili četiri slova: Kratka imena za djevojčice koje roditelji obožavaju! Beba



 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.