Roditelji Tatina zona 28. prosinca 2022.

6 trenutaka koje svaki tata treba imati sa svojom bebom

tata i beba
Foto: Shutterstock ; Istraživanje otrkiva koja je najbolja dob za očinstvo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Veza oca i djeteta nije važna samo za njih, nego će i mama na taj način dobiti predah. Pročitaj savjete mame trojice dječaka za povezivanje tata i beba

"Rastopiš se kad vidiš kakav je tvoj partner s bebom? Znam da se ja rastopim. Jedna od najljepših i najdirljivijih stvari je kad gledam muža kako provodi vrijeme s našim sinom. Moj suprug je strpljiv, razigran i pažljiv (možda sam pristrana, ali mislim da je prilično sjajan). Ponekad se čak i šunjam do vrata kako bih čula što rade. To je neprocjenjivo! Kao mama na ovoj slici, osjećam malu odgovornost kako bi se moj muž povezao s našim sinom, budući da većinu vremena ja provodim s njim", napisala je Sarah Kulchar, mama trojice dječaka. 

Možda te zanima... Mame podsvjesno odgurnu tate i zanemare važnost njihove uloge i pomoći Roditelji

Želiš li učiniti isto za svog partnera i bebu? Evo nekoliko stvari s kojima pokušavam potaknuti vezu tate i djeteta u našoj kući:

1. Neka se tata uključi u proces hranjenja

Budući da ja dojim našeg sina, moj muž ne može sudjelovati u hranjenju djeteta, pogotovo jer ja dojenje koristim kao jedan od načina na koji se povezujem sa svojim sinom nakon što se vratim s posla. Znači li to da muškarac ne može sudjelovati u procesu hranjenja? Apsolutno ne. Moj muž većinom nosi dijete kad treba podrignuti i obično mlijeko završi posvuda. Ne samo da se naš sin povezuje sa svojim ocem, nego je to već sada mali obiteljski ritual.

Možda te zanima... 10 koraka kako biti najbolji suprug kada se beba rodi Roditelji

2. Neka se tata i beba puno maze i grle

Večeri s novorođenčetom mogu biti pomalo kaotična, dok pokušavaš žonglirati između hranjenja, promjene pelene, prljavog rublja i večere, teško je i pozdraviti se. Tata i beba trebaju imati svoje vrijeme za druženje. Ponekad ću samo pogledati muža i reći mu: "Zašto ne odeš na kauč s bebom?". To mi oslobađa ruke i mogu napraviti neophodne kućanske poslove, a potičem ih da imaju kvalitetnu vezu. Svatko dobiva!

3. Neka vrijeme kupanja bude pravi obiteljski događaj

Jesi li već zavoljela kupanje bebe? Naš sin obožava biti u toploj vodi i masažu. Otkrili smo da je zabavnije kada svi sudjelujemo, a uz to je i lakše. Moj suprug zadužen je za pranje tijela, a ja mu perem kosu. Neke od najboljih uspomena do sada dogodile su se za vrijeme spavanja i lijepo je gledati tatu kako razvija svoje samopouzdanje dok drži našeg mokrog sina.

beba tata pelene presvlačenje  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Neka tata postane dio jutarnje rutine

Jutarnja rutina izgleda drukčije u svakom kućanstvu (pročitaj više o našoj). Tatin je posao da spremi dijete za dan, promijeni pelenu i odjene ga. Zatim se druže nekoliko minuta. Ti jutarnji trenutci stvarno puno znače mom suprugu i veliki su mu poticaj prije odlaska na posao. To možda neće biti dobro za tvoj obiteljski raspored, ali budi kreativna. Kladim se da postoji način na koji možeš kombinirati rutinu i kvalitetno povezivanje.

Možda te zanima... Kako je tata postao mama i što sve radi najbolje? Roditelji

5. Neka tata pročita priču za laku noć

To je sjajan način da se beba upozna s tatinom glasom i da se uspavljuje s njim. Također, neka tata izabere knjigu: to je prvi bebin susret s onim što tata voli i njegovim ukusom. U isto vrijeme, to je prekrasan način da se odmore od dana i jednostavno gledaju u oči, a vidjet ćeš kako dijete reagira.

6. Neka tata i beba razvijaju neku svoju stvar

Kao mama i žena ponekad imam potrebu da sve kontroliram. Možeš li se opustiti? Ali jedna od najboljih stvari za nas je da pustim da radi neku svoju stvar s djetetom. Bez obzira na to je li to kvalitetno vrijeme provedeno na trbuščiću ili čitanje priče. Trebaju vrijeme kad su zajedno i rade nešto bez mene. 

Možda te zanima... Tate se puno više zabavljaju, a u Hrvatskoj malo rade kućanske poslove Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.