Beba Dojenje 07. prosinca 2022.

Pronađena mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna?

Foto: Shutterstock ; Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gotovo 20 godina znanstvenici istražuju potencijalne štetne učinke mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Polymers po prvi je put otkrilo kako se mikroplastika nalazi čak i u majčinom mlijeku. Od 34 uzeta uzorka, u njih 26 pronađena je mikroplastika, a radi se o polietilenu, polivinil kloridu i polipropilenu veličine od 2 do 12 µg. Ovo zabrinjavajuće otkriće proširuje spektar potencijalnih opasnosti na novorođenčad.

Jedno ranije objavljeno istraživanje pokazalo je kako mikroplastika može prodrijeti čak i do posteljice. Metodom mikrospektroskopije utvrđeno je kako od šest analiziranih posteljica čak četiri sadrže mikroplastiku. Mikroplastika se nalazi u zraku, vodi i zemlji ali prvi put je, međutim, pronađena i u majčinom mlijeku.

Znanstvenici su, u želji da na svaki mogući način izbjegnu moguću kontaminaciju uzoraka, zamolili dojilje da ne koriste plastične pumpe već da mlijeko ispumpaju prirodno, u posude koje također nisu bile od plastike. U uzorcima je pronađeno od jedne, do pet mikročestica plastike, navode autori studije objavljene u časopisu "Polymers". Čestice su bile od PVC-a, polietilena i polipropilena, čestih oblika plastike koji se nalaze u bocama, sintetičkoj koži, materijalima koji se koriste za namještaj, raznim pakiranjima... Otkrio ih je tim talijanskih znanstvenika odgovoran i za pronalazak mikroplastike u ljudskoj placenti prije dvije godine.

Zastrašujuće istraživanje: U posteljicama pronašli tragove čađe

"Prisustvo mikroplastike u majčinom mlijeku povećava našu već značajnu brigu za zdravlje izuzetno ranjive populacije, naše novorođenčadi. Od vitalnog je značaja da utvrdimo kako da se zaštitimo tijekom trudnoće i dojenja. Studije kao što je naša za cilj nemaju smanjenje dojenja, već pritisak na političare da donesu zakone koji će smanjiti ovakvo zagađenje", priopćila je dr. Valentina Notarstefano s Politehničkog sveučilišta u Anconi.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako mikroplastika djeluje na zdravlje?

Do sada nije utvrđen direktan učinak mikroplastike na zdravlje ljudi, no znanstvenici imaju nekoliko teorija o tome kako nam plastika šteti. Maleni komadi plastike koji mogu ući u tkiva i stanice, mogu predstavljati strano tijelo i raditi iritaciju u organizmu, poput azbesta koji uzrokuje upalu plućnog tkiva i uzrokuje karcinom.

Plastika se može usporediti i s onečišćivačima zraka industrijskog porijekla ili iz motornih vozila koji se mogu taložiti u plućima i oštetiti respiratorni sustav. Također, veće molekule poput plastifikatora, stabilizatora i pigmenata koji se koriste u proizvodnji plastičnih predmeta u našem organizmu uzrokuju kemijsku toksičnost i primjerice, upliću se u rad hormona. Također, postoji teorija kako bi mikroplastika na sebe mogla vezati štetne tvari i poput nosača olakšavati im ulazak u naš organizam. Najviše zabrinjava nanoplastika veličine manje od 1 µm, golom oku nevidljiva, a dovoljno malena da ulazi u stanice i potencijalno utječe na funkcioniranje stanice.

Kako smanjiti količinu plastike u hrani?

Jedan od načina kako smanjiti količinu mikroplastike u okolišu je reciklirati i izbjegavati korištenje jednokratnih plastičnih posuda za hranu. Toplina je glavni čimbenik koji uzrokuje „curenje“ plastike u hranu pa tako valja izbjegavati zagrijavanje hrane u plastičnim posudama, unos vruće hrane i pića iz plastičnih posuda, kuhanje vode u plastičnim kuhalima ili pak pripremu adaptiranog mlijeka za dojenčad u plastičnim bocama.

Možda te zanima... Znanost: Majčino mlijeko je doista čarobni napitak Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.