Trudnoća 09. prosinca 2020.

Je li sigurno piti alkohol dok dojiš?

Dojenje djeteta
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Smjernice za pijenje alkohola tijekom dojenja nisu baš toliko konkretne kao za trudnoću (gdje se nijedna količina alkohola ne smatra sigurnom), a od prijatelja ćeš možda čuti raznolike savjete.

Nakon dugih 9 mjeseci - ili čak i više, ovisno o tome koliko dugo ste pokušavali zatrudnjeti - suzdržavanja od alkohola, konačno se osjećaš spremnom za opuštanje uz čašu vina ili  večernji izlazak s partnerom?

No, ako dojiš bebu, vrlo vjerojatno ćeš biti zabrinuta zbog učinaka koje bi čaša vina mogla imati na tvoje dijete. U stvarnosti, mnoge žene konzumiraju alkohol dok doje - otprilike 50 posto dojilja u zapadnim zemljama, prema istraživanja, izvještava o tome da alkohol piju povremeno ili češće. Možda si čak i čula da je pivo (ili alkohol općenito) zapravo dobro za proizvodnju mlijeka.

Smjernice za pijenje alkohola tijekom dojenja nisu baš toliko konkretne kao za trudnoću (gdje se nijedna količina alkohola ne smatra sigurnom), a od prijatelja ćeš možda čuti raznolike savjete.

Pogledajmo znanstveno utemeljene preporuke za dojenje i konzumaciju alkohola, učincima alkohola na mlijeko i mogućim posljedicama za bebu, prema pisanju Healthline-a.

grudi, dojke Možda te zanima... Više poroda i duže dojenje smanjuju rizik od raka dojke Roditelji

Što preporučuju stručnjaci?

Stručnjaci se slažu oko ključnih točaka o pijenju alkohola tijekom dojenja:

  • Trebalo bi biti povremeno.
  • Trebalo bi biti umjereno.
  • Pričekaj 2 sata nakon pića prije dojenja bebe.

Američka pedijatrijska akademija preporučuje da dojenje majke koja odluči piti smije biti povremeno. Ova skupina također preporučuje pijenje ne više od umjerene količine alkohola odjednom. Također preporučuju da majka pričeka 2 sata ili više nakon pijenja alkohola prije nego što doji bebu. Međutim, drugi stručnjaci, poput onih na klinici Mayo, tvrde da ne postoji količina alkohola koja je dokazano sigurna za piće bebe. (Da, dobro si pročitala - da beba pije.) Dakle, ako ćeš piti alkohol tijekom dojenja, preporučuju se pažljivo planiranje - kako tvoje dijete ne bi bilo pre-izloženo.

Koji su učinci alkohola na majčino mlijeko?

Alkohol slobodno i brzo prolazi iz majčinog krvotoka u mlijeko. Dakle, u bilo kojem trenutku koncentracija alkohola u mlijeku slična je koncentraciji alkohola u krvi. Pitanje je - koliki je taj omjer?

Studije o koncentraciji alkohola u majčinom mlijeku pokazale su da je to samo djelić količine alkohola koju mama zapravo pije - oko 5 do 6 posto doze prilagođene težini. Baš kao i razina alkohola u krvi, razina alkohola u majčinom mlijeku najviša je oko 30 do 60 minuta nakon jednog pića. Što više piješ, alkohol duže ostaje u tvom krvotoku - i mlijeku - i koncentracija postaje veća.

Na to kako brzo osoba metabolizira alkohol, utječe težina i sastav tijela. Ako popiješ jedno piće, većina alkohola trebala bi nestati iz tvog sustava za otprilike 2 do 3 sata, iako to može varirati. Bilo je nekih glasina da bebe ne vole okus alkohola u majčinom mlijeku i stoga će se hraniti manje, ali studije su pokazale različite rezultate o tome.

Možda te zanima... Ovih 9 stvari bih stvarno voljela da sam znala kad sam došla iz rodilišta Beba

Treba li izbjegavati alkohol za vrijeme dojenja?

Alkohol koji piješ dok majka doji zaista prelazi i u mlijeko. Iako samo mali postotak dolazi do bebe, važno je naglasiti da bebe sporije metaboliziraju alkohol od odraslih. Pijenje alkohola tijekom dojenja može utjecati na bebin san i unos mlijeka. No, nisu utvrđeni konačni dugoročni učinci kod beba čije su majke povremeno pile alkohol dok su dojile.

Pijenje više alkohola tijekom dojenja može utjecati na opskrbu mlijekom, san djeteta, motorički razvoj i možda dugoročni razvoj sposobnosti zaključivanja. Ako piješ alkohol dok dojiš, najbolje je dojiti dijete neposredno prije ispijanja pića, a zatim pričekaj 2 sata ili više prije nego što ponovo dojiš dijete. Ako odlučiš uopće ne piti alkohol tijekom dojenja, postoje i druge opcije pića u kojima možeš uživati ​, kao i drugi načini opuštanja!

Možda te zanima... Dojiš dok spavaš? Na što paziti i koje su opasnosti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.