Beba Dohrana 05. travnja 2016.

Test dječjih kašica: koja ima najviše voća?

beba dohrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Voće u obliku pirea zdravije je od voćnog soka i ima manje šećera. U svim testiranim kašicama ima najviše jabuka, koje su lako probavljive i ne sadrže alergene tvari

Dječje kašice uglavnom su prvi izbor dopunske hrane dojenčeta, no kako je to dob u kojoj se dijete brzo razvija, a probavni sustav mu je još osjetljiv, treba voditi računa o sastojcima kašice i pažljivo čitati deklaracije.

Kada i kako krenuti s dohranom?

Kašice koje smo analizirali su sve voćno-žitne, a razlikuju se po vrsti i udjelu voća, žitaricama i po dobi kad se smiju dati djetetu. Najviše voća sadrži kašica Hipp, 95%, a najmanje ga ima Alete, 66,4%. Voće u kašicama mora biti lako probavljivo, a da obiluje vitaminima i mineralima koji su neophodni za rast i razvoj djeteta. Može biti u obliku pirea, ali i koncentriranog voćnog soka. Općenito je bolje ako je voće u obliku pirea jer u proizvodnji voćnog soka šećer izlazi iz stanica voća i postaje “slobodni”, šećer koji brže podiže razinu glukoze u krvi i lučenje inzulina, što dugoročno može dovesti do šećerne bolesti, a i prekomjerne tjelesne težine. Ovim kašicama dodani šećer nije potreban jer sadrže dovoljno šećera iz voća.

Najzastupljenije su jabuke pa banane

Jabuke su najzastupljenije u svim analiziranim kašicama. One su lako probavljive, ne sadrže alergene tvari, a obiluju antioksidansima flavonoidima i polifenolima koji se bore protiv slobodnih radikala u organizmu. Uz to jabuke sadrže i vitamin C te beta-karoten, koji se bore protiv upala i štite imunitet. Nadalje, jabuke sadrže i vitamin B kompleksa koji sudjeluju u probavi te potiču apetit. U jabukama ima i kalija, koji štiti zdravlje srca, te vlakana koja su većinom topiva, pa neće opteretiti osjetljivi probavni sustav dojenčeta.

Pravila prehrane za djecu mlađu od godinu dana

Banana ima u svim analiziranim kašicama, a ona je kao i jabuka lako probavljiva i bogata vitaminom B6, koji sudjeluje u proizvodnji hemoglobina, koji je odgovoran za prijenos kisika u crvenim krvnim stanicama. Kašice su i vrlo dobar izvor kalija te drugih minerala koji štite zdravlje djeteta. Od ostalog voća u ovim kašicama ima breskve, kruške, naranče, grožđa, ananasa i manga. Uz voće, kašice sadrže i žitarice od cjelovitog zrna (rižu, pšenicu i zob) koje su neophodan izvor ugljikohidrata, energije te vitamina B skupine. Analizirane kašice nemaju konzervansa te drugih štetnih aditiva.

Ima najmanje voća, ali i najveći postotak žitarica

Alete sadrži 66,4% voća te 6% žitarica. Ima najviše pirea banane i breskve te grožđe u obliku soka bogatog antioksidansima. Od žitarica sadrži rižu, a dodani su i vitamin C te B1. Ne sadrži gluten.

Ima oko 4% pšenice i zobi, dodatak vitamina C i gluten

Frutek ima 80% voća te sok limuna, koji je izvor limunske kiseline, no za njega nije navedena količina. Sadrži zdrave i lako probavljive kaše jabuke, kruške i banane, a jabuke još ima i u obliku jabučnog soka.

Čak 95% voća, no više od pola ga je u obliku soka

Hipp ima najviše jabuke, a uz bananu i naranču sadrži i egzotični mango, koji je bogat vlaknima te antioksidansima. Ostatak kašice su pšenica i zob te vitamin C kao antioksidans. 

Lino jedini ima dodani šećer

Ima 85% voća, i to pire jabuke i banane. Jedini ima dodani šećer. Od žitarica je prisutna samo riža (5%). Regulator kiselosti je prirodna limunska kiselina, a od antioksidansa tu je vitamin C.

Sadrži jabuku u obliku pirea, ali i soka

Bebivita kašica ima 92% voća, i to u obliku kašice od banane i jabuke. Uz to sadrži jabuku u obliku soka. Od žitarica su tu integralna pšenica i zob, kojih ima  pet posto. Sadrži gluten te vitamine C i E.

S čime započeti dohranu i kako dalje uvoditi namirnice?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.