Beba Dohrana 11. siječnja 2024.

Jedinstveni koncept: Ispiši jedinu Bilježnicu o dohrani u kojoj ste ti i tvoja beba glavni likovi

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S kojom namirnicom započeti dohranu? Kako hraniti bebu koja ne sjedi? Da li alergene uvesti odmah u dohranu ili nuditi kasnije? Što ako beba ne želi jesti?, pitanja su koja muče sve mame. Prije 10 godina mučila su i Zrinku Janković, autoricu food bloga Mamin ručak i majku trojice dječaka.

Kao novopečena mama, pročitala sam hrpu knjiga i priručnika o dohrani i često sam ih čitala tužna i razočarana jer nijedna od njih nije bila pisana za moje dijete.

Na papiru sve izgleda tako jednostavno, a u praksi neka sasvim druga priča, kaže Zrinka.

Možda te zanima... Ova hrana najvažnija je za razvoj bebina mozga, kažu pedijatri Beba

Ništa nije išlo kako sam zamislila

I zato sam 10 godina nakon svoje prve dohrane odlučila napraviti Bilježnicu o dohrani u kojoj su mama i njezina beba glavni likovi, priča nam Zrinka.

U Bilježnici pišem o svojem iskustvu tri dohrane. Prije 10 godina u dohranu sam krenula nadobudno i s velikom željom da se moja djeca hrane zdravo i kvalitetno. No, život mi je servirao 2 i po izbirljivca i 2 alergičara i ništa nije išlo kako sam zamislila. Iako me to prije par godina frustriralo, danas sam zahvalna svojoj djeci na tome jer su mi velika inspiracija za sve što radim, otkriva Zrinka koja gotovo već tri godine olakšava život mamama jednostavnim receptima s lako dostupnim namirnicama.

Uz djecu je jako puno naučila o dohrani i to svoje znanje odlučila je prvi put podijeliti s drugima u ovoj Bilježnici.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Suautorica je magistrica kliničkog nutricionizma, a gošća diplomirana fizioterapeutkinja

Suautorica Bilježnice je Marija Maležić, magistrica kliničkog nutricionizma i majka 17-mjesečnog dječaka, koja je sve što piše u Bilježnici upravo prošla sa svojim sinom. Marija je osoba koja ne komplicira, koja voli jednostavnost u majčinstvu i kuhinji. Bitno joj je da svojim znanjem olakša mamama dohranu i pruži im podršku, što će vjerujemo sve mame osjetiti čitajući ovu Bilježnicu.

Gošća Bilježnice je Ivana Štedul, diplomirana fizioterapeutkinja, majka petero djece, autorica BABYSTEPS programa i vlasnica SENZOGYM-a.

Kako Ivana u Bilježnici kaže: Na početku dohrane mame se pitaju: mrkva ili jabuka? Alergeni: da ili ne? No ono čega roditelji često nisu svjesni je da je važno KAKO se započinje s dohranom i koji preduvjeti motoričkog razvoja moraju biti zadovoljeni da bi beba uspješno započela hranjenjem krutom hranom.

Ivana je tu da mamama pruži stručne odgovore na ta pitanja.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Jedinstveni koncept

Bilježnica ima jedinstveni koncept i zamišljena je da ju ispisujete sa svojim iskustvom dohrane - datumom prve kašice, popisom namirnica na koje je vaše dijete alergično, upisivanjem bebinih jelovnika i novo uvedenih namirnicama. Lijepljenjem slika bebe po mjesecima, upisivanjem omiljenih recepata, bebinom visinom i težinom s ciljem da ti jednog dana ostane trajna uspomena na ovaj period.

Na 248 stranica, Bilježnica nudi odgovore na niz pitanja: Kako i kada uvoditi namirnice i obroke u bebinu dohranu? Kako izabrati idealnu hranilicu? Zašto je bolje bebi nuditi vodu iz obične čaše, a ne

iz čaše s kljunom? Kako pripremati razne žitarice, mahunarke i orašaste plodove? Koje namirnice izbjegavati u prvoj godini bebinog života? Što nuditi bebi kada je prehlađena, ima temperaturi ili proljev? Kako se nositi s alergijom kod djece? Kako odgovoriti na bebin štrajk hranom? Koja je uloga roditelja u fazi dohrani? Kako organizirati kuhanje i izlet s malom bebom uz dohranu? Kako se pripremiti za povratak na posao i polazak u jaslice?

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Inspiracija za obiteljske ručkove

Bilježnica ima i preko 110 Mamin ručak recepata za bebine i obiteljske obroke. Zrinka nam otkriva da je kod recepata zadržala ono što je mamama najbitnije, a to je da su recepti jednostavni s lako dostupnim namirnicama. Posebno je ponosna na poglavlje Tatin ručak, gdje jednostavnim receptima želi tate motivirati da se uključe u dohranu. Bilježnicu možete naručiti putem maila info@maminrucak.hr.

Voljela bih da je ova Bilježnica postojala prije 10 godina, kada sam bila zbunjena i bombardirana raznim informacijama po pitanju dohrane. No, danas je tu za sve buduće generacije.

Nadam se da će mame prepoznati znanje, iskustvo, podršku i ljubav s kojom smo ju ja, Marija i Ivana pisale.

Završile smo ju stihom Olivera Dragojevića - Sad mogu mirno reći, da vridilo je!

I zbilja je vridilo proći ovo iskustvo sa svojom djecom i stvoriti im temelje zdravih prehrambenih navika od malih nogu, kaže Zrinka za kraj.

Zrinku možete zapratiti na Facebooku i Instagramu i web stranici Mamin ručak.

Možda te zanima... Kako znati je li beba spremna za uvođenje dohrane? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.