Beba Uz mamu i bebu u prvoj godini 05. svibnja 2021.

Prvi bebin menu: Što ponuditi za početak dohrane?

Foto: Shutterstock ; namirnice za početak dohrane
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S oko šest mjeseci pa nadalje, tvoje dijete je spremno upoznati se i s drugom hranom osim mlijeka te time slijedi uvođenje krute hrane. Što dati djetetu i kada, zna biti vrlo zbunjujuće, ali postoje neke namirnice koje će tvojoj bebi osigurati zadovoljstvo, laku probavu i kvalitetnu prehranu

Prva i najbolja hrana za dojenče je majčino mlijeko, ili u slučaju kad mama ne može dojiti, zamjensko mlijeko, koje zadovoljava sve nutritivne potrebe djeteta. 

S oko šest mjeseci pa nadalje, tvoje dijete je spremno upoznati se i s drugom hranom osim mlijeka te time slijedi uvođenje krute hrane. Što dati djetetu i kada, zna biti vrlo zbunjujuće, ali postoje neke namirnice koje će tvojoj bebi osigurati zadovoljstvo, laku probavu i kvalitetnu prehranu. 

Možda te zanima... Kako znati je li beba spremna za uvođenje dohrane? Beba

Nakon šestog mjeseca djetetov probavni sustav spreman je i za voće, povrće i žitarice bez glutena. "Za početak dohrane predlažem sezonske namirnice, domaće proizvode i iz našeg podneblja. Nije nužno pratiti kalendar dohrane, već ako imate svoj vrt, idealno je ponuditi bebi kao prvu namirnicu upravo voćku koja dozrijeva u vrijeme kad počinjete", kaže kaže Mirna Trumbetaš, dipl. ing. nutricionizma.

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Ljeti su idealne jabuke, marelice, od povrća tikvice, mrkva, grašak, buča najesen, a kod žitarica je bitno da su bez glutena. "Neki kažu da je bolje početi s povrćem kako bi djeca lakše prihvatila takve okuse, jer voće će svakako prihvatiti, ali odluka je na roditelju. U početku se pripremaju vrlo male porcije, jer u interesu nam je da dijete jede svježu hranu", savjetuje te dodaje da se pripremljene kašice mogu čuvati do nekoliko sati, ali bolje je pripremiti mali obrok da ne bacamo hranu.

dohrana bebe | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Početak dohrane sa šest mjeseci

Savjet za početak dohrane

Važno je djetetu davati jednu po jednu namirnicu, ne dvije odjednom, da razmak između dviju namirnica bude do pet dana, da se može vidjeti i ustanoviti zbog koje hrane je došlo do eventualne alergijske reakcije. Normalno je da dijete i odbije neke namirnice, ali roditelji si trebaju dati vremena, biti strpljivi i pozitivni, namirnicu mogu ponovno ponuditi za nekoliko dana. 

Do prve godine života bebi se ne smiju davati određene namirnice kao što su kravlje mlijeko, orašasti plodovi, jagode, gljive, jaja, med.

Nekoliko žličica je dovoljno za početak

Količina hrane koju će dojenče pojesti u obroku na početku uvođenja dohrane je mala, svega nekoliko žličica, i ne zadovoljava njegove energetske i prehrambene potrebe. Iz tog razloga potrebno je dijete, nakon upoznavanja s novim okusom, staviti na prsa ili mu dati mliječni dojenački pripravak kako bi obrok bio cjelovit. Kad je količina hrane koju dojenče pojede 100-190 grama po obroku (ovisno o dobi), smatra se da je to dovoljno za zadovoljenje njegovih prehrambenih i energetskih potreba.

Ukupna količina hrane koju će dojenče pojesti u obroku ili tijekom dana, individualno ovisi o djetetovoj veličini i dobi, potrebi za hranom, osjećaju gladi i njegovom raspoloženju.

U početku hrana mora biti usitnjena, može biti i zgnječena ili miksana, a kasnije treba djecu naučiti žvakati. Također, važno je napomenuti da se dječja hrana još uvijek bazira na majčinom mlijeku i dojenju i djeci ne treba dodavati sol i šećer u hranu.

Možda te zanima... 9 kombinacija namirnica koje beba može jesti prstićima Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.