Trudnoća Planiranje trudnoće 23. veljače 2021.

Menstrualna čašica pomaže ti da brže zatrudniš?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada se s partnerom odlučiš imati dijete, vjerojatno ćete biti spremni isprobati različite metode ostajanja u drugom stanju, a jedna od trendi metoda je i menstrualna čašica

Ako već aktivno 'radite na bebi' ili ste počeli, a još nema pozitivnog rezultata na testu za trudnoću, tvoj partner i ti vjerojatno ćete biti otvoreni za isprobavanje raznih strategija, bez obzira jesu li iz medicinske literature ili bapskih priča. Naravno, čula si za stavljanje nogu u zrak ili konzumiranje namirnica koje potiču plodnost, a jedan od najnovijih trendi trikova je da ti može pomoći menstrualna čašica.

Za one koji ne znaju što je menstrualna čašica, riječ je o ekološki prihvatljivoj zamjeni za tampone i uloške koja svakim danom postaje sve popularnija.

Možda te zanima... Pomfrit i druga zanimljiva 'pomagala' za brže začeće Trudnoća

 

Ginekologinja dr. Sherry Ross je potvrdila činjenicu da mnogi parovi koriste menstrualne čašice u svrhu bržeg zatrudnjivanja, ali i izbjegavanja skupih tretmana plodnosti.

Koliko su pouzdane LH trakice i testovi za ovulaciju?

"Žene odmah nakon spolnog odnosa stavljaju menstrualnu čašicu u vaginu kako bi osigurale da sperma ostane na mjestu, blizu ulaza u maternicu", objasnila je dr. Ross za Parents. "Parovi koji idu na potpomognutu oplodnju također mogu koristiti tu metodu", kaže dr. Ross.

Može li ti menstrualna čašica stvarno pomoći da zatrudniš?

Ona bi definitvno mogla pomoći, kaže dr. Ross. "U svakom ejakulatu postoje milijuni spermija koji plivaju. Menstrualna čašica puna sperme omogućuje kretanje sperme samo u jednom smjeru, a to je prema jajnoj stanici. Cervikalna sluz pomaže da se sperma probije kroz cerviks i maternicu i na kraju uđe u jajovod gdje se jajna stanica oplođuje. Potreban je samo jedan spermij da prodre u jajašce kako bi se omogućila oplodnja. Nakon što je jajašce oplođeno, stanice se nastavljaju dijeliti stvarajući embrij koji na kraju putuje u maternicu gdje se događa implantacija", ispričala je dr. Ross.

Možda te zanima... Koji su položaji u seksu najbolji za začeće? Trudnoća

Dr. Ross također ističe da bi držanje sperme blizu vrata maternice i duljeg prodora maternice moglo povećati šanse za začeće.

"Zdrava sperma živi tri dana", objašnjava dr. Ross. "Što dulje sperma stoji na vratu i na ulazu u maternicu, to je veća vjerojatnost da će otići u jajovod i oploditi jajašce. Budući da nema pravih smjernica za korištenje menstrualne čašice kako bi se održala sperma na vratu maternice, predlažem da staviš čašicu do kud je najsigurnije te da se obavezno držiš uputa, a to je maksimalno nošenje od 12 sati."

10 stvari koje trebaš promijeniti kako bi povećala mogućnost začeća

Ipak, postoje i negativne strane

Ginekologica i stručnjakinja za neplodnost, dr. Daniela A. Skora kaže kako bi korištenje čašice u tom razdoblju moglo promijeniti vaginalni PH, što može dovesti do infekcije, ali i razvoja bakterija.

Kako god, mnoge majke tvrde kako im je ova metoda pomogla, a jedna od njih je i Julia Dennison iz New Yorka koja kaže kako je uspjela ostati trudna već nakon prvog pokušaja.

Možda te zanima... Koliko seksa zapravo treba da bi došlo do trudnoće? Trudnoća

"To je možda bila samo slučajnost, ali volim misliti kako je menstrualna čašica pomogla", izjavile je te dodala da ako se ikada odluči na još jedno dijete opet će pokušati koristiti menstrualnu čašicu kao pomoć u začeću.

Jesu li menstrualne čašice vrijedne dok pokušavaš zatrudnjeti?

Iako to ne može biti konvencionalna strategija začeća, menstrualna čašica može biti metoda koju vrijedi istražiti i raspraviti sa svojim liječnikom kada pokušavaš zatrudnjeti. Iako iskustva nekih žena jednostavno mogu biti slučajna, moguće je da je čaša pomogla.

Možda te zanima... Prekinuti snošaj: Za trudnoću je dovoljan jedan spermij! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.