Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. kolovoza 2023.

Zbog vožnje djece na vozačkom mjestu u Srbiji će oduzimati automobil?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oduzimanjem vozila kaznit će se i oni koji dijete mlađe od 12 godina prevoze na bilo kojem mjestu koje nije predviđeno za sjedenje, kao što su prtljažnik, instrument ploča, vanjski dijelovi vozila i sl.

Snimanje mališana na prednjem sjedištu automobila postao je trend na društvenim mrežama. Na društvenim mrežama roditelji postavljaju fotografije i video snimke na kojima se vidi kako djecu voze u krilu ili na suvozačevom mjestu i to bez dječje sjedalice i pojasa. Nisu ni svjesni da tako riskiraju živote svoje djece, a sve za koji 'lajk' više. 

Stručnjaci kažu i da je ovakvo ponašanje roditelja neprihvatljivo, osobito ako se u obzir uzme i činjenica da dijete mnogo teže podnosi otvaranje zračnog jastuka ako dođe do sudara i podložnije je povredama nego odrasla osoba.

Stručnjaci iz Srbije  su za Informer upozororili kako ovakvim neodgovornim ponašanjem mališanima stavljaju glavu u torbu, podsjećajući na podatak da je trećina djece povrijeđene u sudarima stradala jer nije bila propisno vezana. Prema statističkim podacima, oko 1200 djece godišnje je ozlijeđeno u prometnim nesrećama, a u prosjeku 11 mališana godišnje izgubi život na cestama u Srbiji. Brojevi pokazuju da oko 30 posto djece koja su stradala u vozilu nije koristilo pojas ili dječju autosjedalicu.

dijete autosjedalica vožnja Možda te zanima... Savjeti za sigurno putovanje s djecom: U vožnji pojas uvijek mora biti zakopčan! Vrtić

Zbog toga Vlada Republike Srbije predlaže izmjene i dopune Zakona o sigurnosti u prometu koje donose nekoliko značajnih promjena.

Ako Skupština izglasa izmjene zakona, vozačima koji počine ozbiljnije prekršaje prijeti privremeno oduzimanje vozila sve dok ne završi postupak protiv njih. Jednim od ozbiljnijih prekršaja smatra se prijevoz djece mlađe od 12 godina na vozačkom mjestu, piše Bebac.com.

Oduzimanjem vozila kaznit će se i oni koji dijete mlađe od 12 godina prevoze na bilo kojem mjestu koje nije predviđeno za sjedenje, kao što su prtljažnik, instrument ploča, vanjski dijelovi vozila i sl.

Kad se djeca smiju voziti bez autosjedalice i na prednjem sjedalu?

Sigurnu vožnju u automobilima za naše najmlađe jamče dječje autosjedalice. S obzirom na to da je njihova uporaba propisana Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, roditelje će dječje sjedalice spasiti i od plaćanja kazni.

Hrvatskim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se djeca stara tri godine i više, a niža od 150 cm, ne smiju smjestiti na prednje sjedalo. Za taj prekršaj kazna iznosi 130 eura.

Djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju.

Možda te zanima... Viralna fotografija podsjeća roditelje zašto djeca trebaju što duže vremena provesti u autosjedalicama Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.