Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 11. studenoga 2019.

Za male pacijente: Klaićeva dobila novi CT u obliku svemirskog broda

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odlazak u bolnicu i na operaciju je stresan za odrasle, a pogotovo za djecu. Novi 'svemirski brod' u Klaićevoj tu je da ih razveseli.

Ukupno 55 milijuna kuna iz EU fondova uloženo je u novu medicinsku opremu u Klinici za dječje bolesti Zagreb, koja će značajno unaprijediti učinkovitost i dostupnost bolničke skrbi za najmanje pacijente, a među opremom je i novi CT uređaj prilagođen pretragama djece, koji je danas pušten u rad.

Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić istaknuo je kako je riječ o uređaju koji karakteriziraju vrlo velika brzina snimanja i minimalne doze ionizrajućeg zračenja, koji pruža vrhunsku kvalitetu prikaza gotovo svih dijelova tijela.

Možda te zanima... Djeca se u ovoj bolnici na operaciju odvoze u autićima Vrtić

- To je posebno bitno kod hitnih pacijenata, padova, neurotrauma glave, danas je bez takvog uređaja nemoguće imati ozbiljnu medicinu - kazao je Roić.

 | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Postor u kojemu se nalazi novi CT, vrijedan oko 5,5 milijuna kuna, prigodno je oslikan tako da djeci bude što ugodnije, kao što je to već napravljeno s uređajem za magentsku rezonancu (MR).

- Polažemo pozornost na to da djetetu bude ugodno i što manje stresno, da to ne budu hladne mašine kojih se dijete uplaši. Kad dođu u takav prostor djeca se mogu lakše opustiti i suradljivija su, a jako nam je bitno da djeca iz bolnice izađu bez traume - rekao je Roić.

Možda te zanima... Roditelji će besplatno boraviti uz djecu u čakovečkoj bolnici Vrtić

Osim novog CT-a, među opremom koja je u postupku nabave je i linearni akcelerator za Zavod za hematoonkologiju, tehnološki i softverski prilagođen potrebama radioterapije u dječjoj dobi. Tehnološki će biti obnovljen i uređaj za MR te opremljene dvije nove kirurške sale koje će povećati protok pacijenata.

 | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Na svečanosti je bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je naglasio da je 55 milijuna iz EU-ovih fondova osigurano prvenstveno za opremu, no Hrvatskoj je potrebna i nova Nacionalna dječja bolnica u Blatu.

Od te se bolnice neće odustati, za nju je osiguran novac te je u tijeku izbor tvrtke koja će izraditi studiju izvodljivosti, poručio je Kujundžić dodavši kako je taj proces malo usporen zbog primjene zakona o javnoj nabavi, odnosno tvrtki koje se međusobno nadmeću za taj posao.

 | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Tete pričalice, bolnica Srebrnjak Možda te zanima... 'Djeci u bolnici čitamo priče za laku noć' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.