Školarci Zdravlje osnovnoškolca 17. listopada 2019.

'Kad gledam sina kako napokon živi kao druga djeca, zaboravim na 8 i pol godina bolnice i operacija'

Foto: 24sata
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Desetogodišnjem Ivanu Sabolu lani su uspješno presadili bubreg. Hrvatska zajednica 
u Padovi sakuplja novac kako bi dječak s obitelji mogao doći na pregled u taj grad

"Kad gledam sina kako napokon živi kao sva druga djeca, ide u školu, igra se i druži s prijateljima, zaboravim na osam i pol godina dijalize, na bolnice, operacije i transplantaciju. U siječnju je prvi put proslavio rođendan s prijateljima iz razreda u igraonici, sad prvi put ide u školu i više ne uči doma. I presretan je., a i mi", ganuto govori Kristina Sabol (31), Ivanova majka.

Možda te zanima... 6 najvećih problema roditelja njegovatelja: 'Mi smo radnici, a ne socijalni slučajevi' Roditelji

 | Author: 24sata Foto: 24sata Zbog zatajenja oba bubrega Ivan je na dijalizi bio od rođenja i rođendane slavio u krugu najuže obitelji u Palovcu ili u bolnicama. Zbog primarne bolesti razvila mu se i bolest iskrivljenih kostiju, a lani u veljači u Padovi su mu uspješno presadili bubreg mame Kristine. Ivanovo tijelo odlično ga je prihvatilo, no treba se i dalje redovito kontrolirati. A supružnici Sabol, Kristina i Dražen, čestiti su ljudi koji su cijeli svoj život stavili na raspolaganje potrebama bolesnog Ivana. Nikad se nisu tužili ni na što, ponosno su stiskali zube i sami se borili sa sinovom bolešću i nedaćama koje je pred njih stavljao život. I samo željeli da im sin ozdravi.

Dolores Kopić, korisnica Možda te zanima... 'Do 4. mjeseca Matej je sedam puta boravio u bolnici i bio na operaciji' Roditelji

"Hvala Bogu, Ivan je sada dobro, ali svaki mjesec moramo ići na Rebro, ovisno o nalazima. Vozimo ga svaki dan u školu i sad nas očekuje kontrola u Padovi. Već smo trebali ići, ali sakupljamo novac i za registraciju auta, koji je iz 1996. i nije baš pouzdan", kratko  je rekla Kristina za 24 sata.

Hrvatska zajednica u Padovi, čija je predsjednica medicinska sestra Dušanka Madunić, odlučila je pomoći obitelji Sabol, koja, kako smo doznali, živi od 4500 kuna mjesečnih prihoda koje dobije od Ivanove invalidnine.

"Istina, oni trebaju doći u Padovu na kontrolu i mi ćemo im riješiti smještaj i hranu za tih tjedan dana, koliko će biti ovdje. Ali tim ljudima hitno treba pouzdan auto i financijska pomoć", rekao je član hrvatske zajednice u Padovi Ante Gašpar. S nježnošću se prisjeća malog prijatelja kojeg je upoznao lani na transplantaciji.

Možda te zanima... 'Žalosno je da živimo u državi u kojoj moraš kupovati život djetetu za 100 000 kuna' Roditelji

"Predivan dječak, koji je dosad imao 15 teških operacija. Uspješno je transplantiran bubreg i treba nastaviti živjeti dalje. Zato smo odlučili pokrenuti ovu akciju i cilj je sakupiti novac da kupe novi auto, ali i da pristojno žive", rekao je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.