Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. srpnja 2016.

Video koji pokazuje zašto nikad ne smijete ostaviti dijete u autu

yt
Foto: Screenshot Youtube
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nikad ali baš nikad, ni u kojoj žurbi ne ostavljajte dijete samo u autu, pogotovo po vrućinama. Ovaj edukativni video najbolje prikazuje kako to izgleda i koliko dijete pati

 

Kratki edukativni film "Jedna odluka" snimljen je kako bi se podigla svijest o zaštiti najmanjih i zašto baš nikada ih ne treba ostavljati u autu same. Ni jedno dijete nije ozlijeđeno u snimanju ovog videa. Svake godine svjedoci smo novih tragičnih priča o djeci koju roditelji ostave zaključanu u autu po vrućinama samo da nabrzinu obave nešto. No temperatura se u automobilu može podići za 20 stupnjeva za samo 10 minuta. Ako je temperatura vani 26 Celzijevaca, za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može doseći 32 stupnja, a za 30 minuta i 45 stupnjeva. 

No po velikim vrućinama, kao što su sad, i kao što je svako ljeto unazad nekoliko godina, temperatura u autu se može popeti na 50 stupnjeva za samo par minuta. Ništa ne znači ako ste auto parkirali u hladu kada su vani visoke temperature. Kod djece temperatura tijela raste 3-5 puta brže nego kod odraslih jer je kod njih slabija termoregulacija tijela. Djeca se preznojavaju i pregrijavaju zakopčana u autosjedalicama i zaključanim autima. Temperatura im raste preko 39 stupnjeva, puls im raste, nemirni su, zbunjeni, a postepeno počinju osjećati i vrtoglavicu, glavobolju, postaju letargični te ubrzo padaju u nesvijest. 

Djeca doživljavaju toplinski udar, koji može oštetiti njihove vitalne i moždane funkcije. Dovoljno je samo 15 minuta u pregrijanom autu da dijete doživi doživotna oštećenja mozga ili bubrega. Kada tijelo dosegne temperaturu od 40 stupnjeva, unutarnji organi se počnu gasiti. Pri temperaturi tijela od 42 stupnja djeca umiru, poručuju autori filma. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.