Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 25. travnja 2019.

Sve više djece guta sitne predmete, a ovo su najveće opasnosti

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novčići, magneti, gumbići - svi ti predmeti prečesto završe u dječjim ustima. Nova je studija pokazala kako se broj djece mlađe od šest godina koja gutaju sitne predmete posljednjih godina udvostručio, a osobita su opasnost pritom baterije. Zato stručnjaci roditeljima savjetuju povećan oprez

Djeca koja još pužu ili su tek prohodala često u usta strpaju sitan predmet, a nerijetko ga i progutaju. Iako roditelji poduzmu sve mjere kako do toga ne bi došlo, mališanima i dalje to uspijeva. I to se događa neprestano.

Sitne igračke, novčići ili gumbići, sve se to može prekasno primijetiti u sitnim ručicama. Nova je studija objavila da je to sve češći problem jer se postotak djece koja strane predmete uspiju progutati udvostručio od 1995. godine.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Studiju je predvodio Centar za istraživanje ozljeda te Odjel gastroenterologije, hepatologije i prehrane u Nacionalnoj dječjoj bolnici u Ohiu. Analizirali su podatke Nacionalnoga elektroničkoga nadzornog sustava ozljeda i tražili koliko je djece u dobi od 6 godina ili manje hitno primljeno kako bi im se iz želuca uklonili strani predmeti.

lexi Možda te zanima... Opasne stvari u kući: Dvogodišnjakinja skoro umrla jer ih je progutala! Vrtić

Između 1995. i 2015. liječenje je potražilo gotovo 800 tisuća djece mlađe od 6 godina od čega je u prosjeku dnevno to iznosilo 99 djece. Godine 1995. dnevno je primljen oko 61 posto djece, a do 2015. taj se postotak gotovo udvostručio pa je tada iznosio oko 118 posto.

Najčešće su pritom pomoć tražila djeca stara između jedne i tri godine, a najviše su se gutali novčići. Na drugome su mjestu sitne igračke, a nakit i baterije na trećem. Kroz proteklih dvadeset godina broj je takvih slučajeva porastao, no znači li to da roditelji generalno manje mare ili pak da su djeca snalažljivija?

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Najvjerojatniji je ipak treći razlog, a to je da se prodaje i kupuje sve više igračaka sa sitnim dijelovima. "Taj povećan broj odražava porast dostupnosti predmetima kao što su novčići, nakit i prije svega sitne igračke koje možemo pronaći u domu", objasnila je doktorica Orsagh-Yentis, jedna od voditeljica istraživanja.

Možda te zanima... Mama upozorava roditelje nakon što je dječak progutao 13 magneta Vrtić

Ona i njezin tim najviše su ipak zabrinuti zbog gutanja sitnih baterija. Iako ti slučajevi iznose tek 7 posto od svih progutanih predmeta, i taj je postotak posljednjih dvadeset godina porastao.

Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?

"Kad se nalazi u tijelu, električna struja iz baterije ubrzano povećava pH tkiva čime se ono značajno oštećuje već unutar dva sata", objasnila je doktorica ovu opasnu situaciju. Ako se ne sanira odmah, ovakav slučaj može uzrokovati cijeli niz oštećenja, poput paraliza glasnice, medijastinitis čiji je česti uzrok perforacija jednjaka, suženje jednjaka, ali čak i smrt.

Zbog toga je doktorica Orsagh-Yentis roditeljima ponudila nekoliko savjeta za izbjegavanje ovih situacija. Preporučila je čuvanje sitnih predmeta, poput baterija i magneta, što dalje od dosega, ali i pogleda djece, redovite provjere jesu li igračke odgovarajuće za dob djeteta te važnost učenja djece o rizicima stavljanja sitnih predmeta u usta i to već u ranijoj dobi kad tek počinju hodati i pričati. Sve to moglo bi smanjiti opasnosti koje mališane čekaju, čini se, na svakom koraku.

Možda te zanima... Šokantna rendgenska snimka pokazuje što je dijete progutalo Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.