Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. lipnja 2016.

Pretila djeca imaju i povišeni krvni tlak i masne naslage u jetri?

dijete junk hrana
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Analiza uzoraka krvi kod djece sa suvišnim kilogramima otkrila je povišenu koncentraciju tzv. lošeg (LDL) kolesterola i šećera, a uz to je 40 posto djece s viškom kilograma imalo i povišeni krvni tlak, čak su se počele i stvarati masne naslage u jetri

Nedavno istraživanje talijanskih znanstvenika ukazuje na postojanje čimbenika od rizika bolesti srca i dijabetesa već u predškolskom uzrastu, objavio je stručni časopis JAMA Pediatrics. Istraživači bolnice “Bambino Gesu” u Rimu koristili su podatke prikupljene od oko 5.700 djece uzrasta od dvije do šest godina. Prema tim podacima, oko 600 djece je nakupilo suvišne kilograme tijekom godine dana prije početka istraživanja.

Analiza uzoraka krvi kod te djece otkrila je povišenu koncentraciju tzv. lošeg (LDL) kolesterola i šećera i smanjenu koncentraciju tzv. dobrog (HDL) kolesterola. Uz to, 40 posto djece s viškom kilograma imalo je i povišeni krvni tlak, a kod trećine djece u ovoj grupi uočeno je i stvaranje masnih naslaga u jetri. Stručni časopis JAMA Pediatrics ističe da ti nalazi upozoravaju na nužnost provođenja preventivnih pregleda u ranijoj životnoj dobi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.