Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 02. siječnja 2023.

'Pedijatar je posumnjao da moj sin ima leukemiju. Ispostavilo se da je samo pio previše mlijeka'

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatar se zabrinuo zbog dječakovog blijedog tena, pa ga poslao na vađenje krvi. Rezultati su pokazali ozbiljan nedostatak željeza.

"Dobra vijest je da vaš sin nema leukemiju", rečenica je nakon koje je Laura Donovan odahnula. Pedijatar njezinog sina ju je nazvao i prenio joj važnu vijest. Naime, liječnik se zabrinuo zbog dječakovog blijedog tena pa ga poslao na vađenje krvi. Rezultati su pokazali ozbiljan nedostatak željeza. 

"Razina hemoglobina bila mu je između 4.5 i 5.6, a normalni raspon za dvogodišnjaka bio je 10.9 do 15. Njegova je anemija bila toliko teška da je razvio i šum na srcu", napisala je Donovan za Insider.

Liječnik joj je rekao da sumnja da je krivac za dječakovo stanje leukemija. Srećom, problem je bio u kravljem mlijeku.

"Johnny je odmah primio svoju prvu transfuziju željeza, a drugu i posljednju transfuziju dobio je sljedeći tjedan. Počeo je uzimati i dodatke željeza svaki drugi dan. Mnogi to ne znaju, ali previše mlijeka može biti loša stvar. Johnny je rođen tijekom prve godine pandemije pa smo bili pod velikim stresom. Kravlje mlijeko je počeo piti u dobi od godine dana i nikad nije tražio ništa drugo", prisjeća se majka.

Mališan je pio oko litre kravljeg mlijeka svaki dan, što je puno više od preporučenih 600 mililitara za njegovu dob.

"Nisam znala da kalcij može potisnuti apsorpciju željeza. Johnnyjev hematolog je rekao da većina roditelja nije svjesna da previše mlijeka može biti problem", ističe Donovan, koja je posumnjala da njezin sin ima autizam jer je uvijek bio loše raspoložen i nikad se nije doimao dovoljno odmornim. Dječak se oporavio od šuma na srcu i anemije nakon mjesec i pol dana liječenja.

"Sada ima volje i energije za jelo, smiješi se svakome koga vidi i, čim se probudi, razgovara sa svojim plišanim životinjama - što je sušta suprotnost u odnosu na vremena kada bi dane započinjao i završavao suzama. Prvi put u njegovom kratkom životu osjećam se kao da upoznajem pravog Johnnyja", zaključila je.

Koliko šalica mlijeka bi djeca trebala dnevno popiti?

Mlijeko i drugi mliječni proizvodi važan su izvor proteina i kalcija, nutrijenata važnih za normalan rast i razvoj djece. Prema Uredu za dodatke prehrani, adolescenti u dobi od 9 do 18 godina često ne unose dovoljno kalcija. Količina mlijeka koju dijete treba konzumirati svaki dan ovisi o njegovoj dobi. 

Ipak, dojenčad u dobi od 0 do 12 mjeseci ne bi smjela konzumirati kravlje mlijeko, već bi trebala piti isključivo majčino mlijeko ili formulu za dojenčad. Svojem djetetu možete ponuditi punomasno kravlje mlijeko nakon jedne godine starosti, prema Američkoj akademiji pedijatara. Djeci u dobi od 1 do 2 godine potrebna je prehrana s više masnoća za pravilan razvoj mozga, zbog čega se preporučuje punomasno mlijeko. U ovoj dobi, Američka pedijatrijska akademija preporučuje ograničavanje kravljeg mlijeka na 4 šalice dnevno. Kids Health potiče djecu od 1 do 2 godine da konzumiraju 2 šalice punomasnog mlijeka svaki dan.

Možda te zanima... Istraživanje: Djeca čije majke piju kravlje mlijeko tijekom dojenja imaju manji rizik za razvoj alergija Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.