Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 17. listopada 2018.

Zašto bi djeca trebala piti punomasno mlijeko, a ne obrano?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nedavno istraživanje otkrilo je da je vjerojatnije da će djeca koja piju punomasno mlijeko do šeste godine života, odrasti u vitkije odrasle ljude nego djeca koja piju obrano mlijeko

Kanadsko istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition, proučavalo je oko 2700 djece u dobi od jedne do šest godina, a koja su pila ili punomasna ili mlijeka s manjim udjelom masnoće

Ona djeca koja su pila punomasno mlijeko imala su veće razine vitamina D i bila manje gladna, zbog čega istraživači vjeruju kako će manje jesti visokokalorične grickalice i stoga konzumirati manje kalorija sveukupno.

dijete, mlijeko Možda te zanima... Smije li jednogodišnjak piti kravlje mlijeko? Vrtić

Istraživanje je otkrilo kako djeca koja popiju jednu čašu punomasnog mlijeka imaju usporedivu razinu vitamina D s onom djecom koja popiju tri čaše mlijeka s manjim udjelom masnoće.

"Djeca koja piju mlijeko s manjim udjelom masnoće nemaju manje tjelesne masnoće i nemaju veću razinu vitamina D stoga se radi o duploj negativnosti kada su u pitanju malomasna mlijeka", rekao je pedijatar Jonathon Maguire. 

Beba Možda te zanima... Koje tegobe se mogu pojaviti nakon uvođenja kravljeg mlijeka? Vrtić

Nacionalna zdravstvena služba savjetuje roditeljima da djeci daju punomasno mlijeko barem do druge godine jer iz malomasnog mlijeka možda neće dobiti kalorije ili potrebne vitamine. "Nakon druge godine, djeca mogu postepeno prijeći na poluobrano mlijeko, ali pod uvjetom da imaju uravnoteženu i raznoliku prehranu te da se razvijaju pravilno", piše na službenim stranicama Nacionalne zdravstvene službe. 

Također piše kako roditelji ne bi smjeli davati djeci obrano ili mlijeko s 1 posto masnoće barem do pete godine života jer takva mlijeka ne sadrže dovoljno vitamina A  i potrebnih kalorija za mlađu djecu. 

beba djevojčica mlijeko jogurt Možda te zanima... Je li mlijeko nužno u prehrani djeteta? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.