Vrtić Prehrana djeteta 23. rujna 2023.

Mogu li doista piti previše mlijeka? Istraživanje otkriva koliko šalica mlijeka bi djeca trebala popiti dnevno

Foto: Freepik ; Dojenčad u dobi od 0 do 12 mjeseci ne bi smjela konzumirati kravlje mlijeko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema istraživanju američkih znanstvenika, djeca predškolskog uzrasta koja piju tri ili više šalica mlijeka dnevno, pod većim su rizikom od razvoja pretilosti

Mlijeko i drugi mliječni proizvodi važan su izvor proteina i kalcija, nutrijenata važnih za normalan rast i razvoj djece. Prema Uredu za dodatke prehrani, adolescenti u dobi od 9 do 18 godina često ne unose dovoljno kalcija. Količina mlijeka koju dijete treba konzumirati svaki dan ovisi o njegovoj dobi. 

Ipak, dojenčad u dobi od 0 do 12 mjeseci ne bi smjela konzumirati kravlje mlijeko, već bi trebala piti isključibo majčino mlijeko ili formulu za dojenčad. Svojem djetetu možete ponuditi punomasno kravlje mlijeko nakon jedne godine starosti, prema Američkoj akademiji pedijatara. Djeci u dobi od 1 do 2 godine potrebna je prehrana s više masnoća za pravilan razvoj mozga, zbog čega se preporuča punomasno mlijeko. U ovoj dobi, Američka pedijatrijska akademija preporučuje ograničavanje kravljeg mlijeka na 4 šalice dnevno. KidsHealth potiče djecu od 1 do 2 godine da konzumiraju 2 šalice punomasnog mlijeka svaki dan.

Ako vaše dijete ne voli piti mlijeko, drugi mliječni proizvodi bogati proteinima i kalcijem mogu zamijeniti kravlje mlijeko u zdravoj prehrani. To može uključivati ​​jogurt, sir, svježi sir i sojino mlijeko. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, 1 šalica iz skupine mliječnih proizvoda ekvivalentna je 1 šalici kravljeg mlijeka, 1 šalici sojinog mlijeka, 1 šalici jogurta ili 2 šalice svježeg sira.

Možda te zanima... 'Još samo jedan zalogaj': Prisila i nagovaranje štete djetetu? Roditelji

Znanstvenici otkrili koliko čaša mlijeka dnevno je optimalno

U istraživanju je sudjelovalo oko 8.950 djece kojima je tijekom prve četiri godine života praćen rast i razvoj u odnosu na učestalost konzumacije mlijeka. Analizom prikupljenih podataka primijećeno je da je u uzrastu od četiri godine veća konzumacija mlijeka povezana s većom tjelesnom masom i visinom.

Četverogodišnjaci koji su konzumirali četiri ili više šalica mlijeka dnevno, bili su u prosjeku za centimetar viši od onih koji su dnevno konzumirali samo jednu šalicu ili manje mlijeka. Međutim, zapaženo je i da su ta djeca imala čak 16 posto veću vjerojatnost za prekomjernu tjelesnu težinu.

Uzevši u obzir zabrinjavajuću pojava pretilosti među djecom predškolske dobi, autori istraživanja preporučuju da djeca predškolskog uzrasta dnevno treba piti dvije šalice mlijeka i napominju da ih treba čuvati od prekomjerne konzumacije mlijeka zbog povećanja rizika od nakupljanja suvišnih kilograma.

Opasne namirnice za djecu Možda te zanima... Oprez! Djeca mlađa od pet godina ne bi smjela jesti ove namirnice Vrtić

"Kao pedijatri, primijetili smo da se čini da neke obitelji ne ograničavaju unos mlijeka kod svoje djece i pitali smo se hoće li veliki unos mlijeka biti povezan s višim indeksom tjelesne mase", rekao je DeBoer. “U tom smislu, nismo bili iznenađeni kada smo primijetili da su djeca od četiri godine koja su pila veći broj porcija mlijeka dnevno također imala viši BMI.” Postoji nekoliko mogućih objašnjenja navedenih rezultata, posebno s obzirom na to da je mlijeko bogato hranjivim tvarima koji mogu ali i ne moraju pridonijeti rastu, istaknuo je DeBoer. Također je moguće, rekao je, "da bi viši bmi povezan s većim unosom mlijeka mogao potaknuti djecu na raniji rast."

Nalazi su također kompatibilni s Maguireovim vlastitim istraživanjem koje pokazuje da oko dvije šalice mlijeka dnevno dobro uravnotežuje zalihe vitamina D i željeza, rekao je. (Pogledajte članak Reuters Health od 19. prosinca 2012. ovdje: reut.rs/1B0ahPC.) "A ono što ova studija naglašava jest da su oko dvije šalice mlijeka dnevno najbolja ravnoteža za rast, ali i izbjegavanje problema poput pretilosti i prekomjerne težine", rekao je. Mlijeko je glavna namirnica zapadnjačke prehrane, vrlo je važan izvor kalorija i esencijalnih masti, ali previše mlijeka se ne preporuča i kao u svemu valja podržavati zdravu, umjerenu i raznovrsnu prehranu.

Možda te zanima... Zdravi doručak za djecu: 10 brzih i finih recepata Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.