Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 31. siječnja 2020.

Od posljedica gripe u splitskoj bolnici preminuo osmogodišnji dječak

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odmah po prijemu u JILD dijete je podvrgnuto najsuvremenijim metodama liječenja, no nažalost ni liječnici Klinike za dječje bolesti nisu mu uspjeli spasiti život

U jedinici intenzivnog liječenja za djecu (JILD) KBC-a Split preminuo je dječak star oko osam godina koji je prije 10-tak dana doveden u KBC Split zbog teških komplikacija koju su se dogodile kao posljedica gripe.

Kako Slobodna Dalmacija neslužbeno saznaje, dijete je dobilo encefalitis (upala moždanog tkiva) koja je zasigurno najteža, ali i najrjeđa komplikacija gripe.

Gripa je posebno opasna za djecu - što sve trebate znati

Odmah po prijemu u JILD dijete je podvrgnuto najsuvremenijim metodama liječenja, no nažalost ni liječnici Klinike za dječje bolesti nisu mu uspjeli spasiti život.

Kako je za Slobodnu Dalmaciju izjavio splitski pedijatar koji je želio ostati anoniman: "Kod nekih virusnih bolesti simptomi se znaju rapidno pogoršavati. Tako se može dogoditi da dijete ujutro, kod liječnika opće prakse ima temperaturu 38,5, da je normalne svijesti i da samo malo kašljuca ili slini. Pustite ga kući, a njemu se kroz noć pogorša stanje u tolikoj mjeri da recimo dobije meningokoknu sepsu ili encefalitis.

Stoga, odgovorno tvrdim da ne postoji pedijatar na svijetu koji može predvidjeti kakvo će se stanje razvijati kod djeteta, ili koji može unaprijed predvidjeti encefalitis, meningokoknu sepsu ili neku drugu tešku, smrtonosnu komplikaciju gripe".

Prema Larousseu - enciklopediji za roditelje encefalitis je upala mozga ili njegovih ovojnica, meninga (tada govorimo o meningoencefalitisu). Neurološke posljedice ove bolesti su često teške.

Možda te zanima... U Hrvatskoj od gripe daleko najčešće obolijevaju predškolska djeca Vrtić

Simptomi su odmah zabrinjavajući: poremećaji svijesti (pospanost, apatija, delirij); poremećaji hranjenja (otežano gutanje ili "krivi put" zalogaja); konvulzije koje se javljaju u slučaju povišene temperature, a katkada i bez vrućice. Treba hitno pozvati liječnika. On će u pravilu zahtijevati bolničko liječenje u specijaliziranoj ustanovi gdje će se utvrditi uzrok encefalitisa i provesti liječenje. Ova je bolest najčešće zarazna (osobito virusna), ali ju mogu izazvati i drugi uzroci.  

Nažalost, jednom kada osoba dobije encefalitis, meningokoknu sepsu ili neko drugo teško oboljenje liječnici nemaju puno mogućnosti, kojim bi to "popravili".

"Može se dati samo simptomatska terapija. Ukoliko je kod pacijenta utvrđeno i oticanje mozga, tada se daje terapija za suzbijanje tog oticanja. Recimo, za herpes virus postoji terapija, odnosno lijek, dok za druge viruse ne postoji. Daje se simptomatska terapija, neke se pacijente "umjetno" stavi u komu, kako bi što manje trošili energiju i prati se da li će se organizam sam izboriti za "pobijedu" protiv bolesti", zaključuje sugovornik Slobodne Dalmacije.

Preminulo dijete prva je žrtva gripe u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Možda te zanima... 9 simptoma meningitisa koje roditelji mogu prepoznati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.