Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. kolovoza 2018.

Ne dajte djeci da sjede u ovom položaju!

dječak sjedi u W položaju
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Položaj slova W može prouzročiti probleme s kukovima, koljenima i gležnjevima, ali i usporiti razvoj grube motorike, koordinacije i ravnoteže kod djeteta

Dok se igraju na podu, slažu puzzle ili gledaju televiziju, djeca često sjede u položaju slova W. Iako to može izgledati slatko i bezazleno, stručnjaci upozoravaju da može štetiti dječjem razvoju.

"Sljedeći put kad dijete sjedne da bi se igralo ili gledalo televiziju, obratite pažnju na to u kojem je položaju. Ako sjedi u položaju W, s koljenima ispred sebe i nogama raširenima sa svake strane tijela, predložite mu da promijeni položaj", savjetuje dr. Claudia Chaloner iz američke tvrtke Movement Rx, specijalizirane za wellness i fizikalnu terapiju.

Renata Kovačić, Sara Možda te zanima... 'Da nismo otišli na ultrazvuk kukova, moja curica danas ne bi hodala' Roditelji

Kukovi, koljena i gležnjevi pod prevelikim opterećenjem

U videu objavljenom na Facebooku, dr. Chaloner upozorava da položaj W može voditi do ortopedskih problema sa zglobovima.

"To nije loše samo za kukove, koljena i gležnjeve, nego usporava i razvoj mišića zaduženih za držanje tijela i osnovnu stabilnost koja je važna, osobito kada kao odrasle osobe trebamo podizati teret ili se želimo baviti bilo kakvim sportom", objašnjava i dodaje kako na taj način dolazi i do kašenjenja u razvoju grube motorike, koordinacije i ravnoteže.

Umjesto da kritiziraju djecu kada ovako sjede, dr. Chaloner preporučuje da ih hvale kada sjede u pravilnijim položajima, kao kada kleče, sjede u dubokom čučnju, s nogama prekriženim "po turski", ispruženima ispred sebe, ili pak savijenima samo na jednu stranu.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.