Školarci Zdravlje osnovnoškolca 07. prosinca 2016.

Djeca su naša odgovornost, pokrenite ih!

djeca, aktivnost, skakanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo vam par primjera vježbi gdje će dijete kroz igru razviti osjećaj za ravnotežu, poboljšati držanje i probuditi svaki mišić u svom tijelu. Potaknite ih da vježbe isprobaju i sa svojim prijateljima. Što više širimo krug tjelesno aktivne djece, to bolje

Suočeni smo s velikim problemom današnjice, problemom koji se trebao riješiti još jučer, a to je tjelesna neaktivnost. Kod djece se razvija nezdravi životni stil koji se svodi na sjedenje pred televizorom ili kompjutorom. Nezainteresirani za vanjski svijet i događanja oko sebe, zatvorili su se u svoja četiri zida.

Mi, kao roditelji, odgovorni smo za svoju djecu. Naglasit ću odgovorni, jer ne možemo očekivati da će se naša djeca sama navesti na pravi put i educirati, to je naša uloga. Možda vam se ponekad čini kao najbolje rješenje ostaviti dijete još 10 minuta ispred kompjutora kako bi dobili potreban mir, ali vjerujte da stvarate lančanu reakciju koja ne donosi ništa dobro. 

Krenite od sebe

Vrijeme je za promjene, a najbolje je prvo krenuti od sebe. Ako roditelj nema naviku kretanja, velika je vjerojatnost da je neće imati ni dijete. Stvoreni smo za kretanje, to je osnovna potreba ljudskog organizma. Činjenica koju ne smijemo zaboraviti.
Krenite sa zajedničkim šetnjama, postepeno povećavajući brzinu hodanja. 

Krećite se stepenicama umjesto dizalom.

Izađite stanicu ili dvije prije svog odredišta iz tramvaja ili autobusa i hodajte. 

Napravite plan i uklopite ga u svakodnevnu rutinu. Svaki dan napravite nešto drugo da vam bude zanimljivije i da izbjegnete dosadu. Tjelesna aktivnost neka bude sastavni dio vašeg života, a ne napor koji morate odraditi.

šetnja, obitelj, šuma | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sada kada ste se pokrenuli, vrijeme je da pomognete i svome djetetu. Plan od tri koraka. Prvo što ćete napraviti je ugasiti televizor i kompjutor. Naići ćete na otpor, ljutnju i nezadovoljstvo, ali ustrajte za njihovo dobro.

Druga točka plana je naoružati se strpljenjem i razgovarati sa svojim djetetom koliko je važna tjelesna aktivnost i pravilna prehrana. Objasnite koje rizike nosi sa sobom tjelesna neaktivnost.

Treća i najvažnija stavka - krenite sa zajedničkim druženjem i vježbanjem kroz igru. Zajedničko provedeno vrijeme značit će puno i njima i vama. 

Primjeri zabavnih, ali korisnih vježbi

Donosim vam par primjera vježbi gdje će dijete kroz igru razviti osjećaj za ravnotežu, poboljšati držanje i probuditi svaki mišić u svom tijelu. 

1. Guranje sa štapom

Primite štap tako da će ići prvo vaša pa njihova šaka. Stojite na jednoj nozi. Cilj vježbe je gurati svog suigrača dok ga ne izbacite iz ravnoteže. Promijenite nogu.

Nikolina Bosnar Mandić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

2. Čučanj uz pomoć štapa

Isti položaj ruku kao i u prethodnoj vježbi. Stvarajte jedno drugome protutežu i spuštajte se u čučanj. Pazite da ne idete prenisko i dovedete se do nepravilnog položaja.

Nikolina Bosnar Mandić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

3. Dodavanje s loptom na jednoj nozi 

Cilj vježbe je ostati na jednoj nozi. Kasnije dodajte promjenu smjera bacanja kako bi vježba bila zahtjevnija i zanimljivija. Ne zaboravite promijeniti nogu. Zabava zagarantirana.

Nikolina Bosnar Mandić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

4. Povlačenje konopa

Svatko će primiti svoj kraj konopa. Označite središnju liniju preko koje se ne smije prijeći. Cilj vježbe je vući dok ne povučete svoga suigrača preko središnje linije.

Nikolina Bosnar Mandić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Potaknite ih da vježbe isprobaju i sa svojim prijateljima. Što više širimo krug tjelesno aktivne djece, to bolje. Budite zadovoljni jer ste barem malim dijelom utjecali na nečije zdravlje.

Možete ih naučiti igre koje smo svi nekada igrali na igralištima škole. Gumi-gumi, školica, skakavac, preskakanje užeta itd....
Važno je samo kretati se. Želim vam dobru zabavu i veliki osmijeh na licu vaših mališana. Uživajte!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.