Trudnoća Porođaj 03. studenoga 2015.

U pupkovini vaše bebe možda se nalazi lijek za HIV

pupčana vrpca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U sklopu istraživanja u Španjolskoj pacijentima zaraženima HIV-om koji ujedno boluju i od leukemije, limfoma ili sličnih bolesti transplantirat će se matične stanice iz krvi pupkovine i to od darivatelja s određenom staničnom mutacijom koja osobu čini otpornom na virus HIV-a

U Španjolskoj će započeti prvo svjetsko ispitivanje u kojemu će se tijekom sljedeće tri godine petero pacijenata zaraženih virusom HIV-a podvrgnuti terapiji u kojoj će im se transplantirati matične stanice iz krvi iz pupkovine.

Ovaj projekt predstavlja prvo svjetsko ispitivanje ove vrste te kao takav nastoji dostići uspjeh slučaja "berlinskog pacijenta" Timothyja Rayja Browna, jedine osobe koja se uspjela u potpunosti izliječiti od HIV–a.

Španjolska Nacionalna organizacija za transplantacije (ONT) je u listopadu 2015. godine na hematološkoj konferenciji u Valenciji objavila planove za ovo kliničko istraživanje.

ONT je odabrao 157 darivatelja koji imaju genetičke mutacije koje im omogućavaju odupiranje virusu HIV-a, objavio je časopis "Local".

Poznati slučaj izliječenja

"Berlinski pacijent'", Brown, bio je HIV-pozitivan 2006. godine, kada mu je dijagnosticirana leukemija. Bila mu je prijeko potrebna transplantacija u cilju tretiranja raka te je njegov liječnik odlučio upotrijebiti transplantant darivatelja s određenom staničnom mutacijom koja ga je činila otpornim na virus HIV-a

Nakon što je Brown primio dvije transplantacije matičnih stanica iz koštane srži, njegova razina HIV-a je znatno opala. On je sada izliječen te su samo tragovi raka prisutni, ali se oni ne mogu reproducirati.

Nastavno na ovaj primjer, liječnici su prošle godine primijenili sličnu terapiju na 37-godišnjem pacijentu u Barceloni koji je još 2009. godine zaražen virusom HIV-a, a bolovao je i od limfoma. Isti je pacijent nedugo nakon terapije matičnim stanicama umro od posljedica limfoma te istraživački tim nije mogao sa sigurnošću dokazati dugoročni nestanak virusa. Međutim, liječnici nisu bili obeshrabreni budući da su ovo otkriće smatrali velikim preokretom u borbi protiv HIV-a.

Posebna genetska mutacija

'"Predložili smo transplantaciju krvi iz pupkovine, koja je bogata matičnim stanicama, od nekoga tko je imao mutaciju, s obzirom da smo iz primjera 'berlinskog pacijenta' znali da možemo eradicirati HIV", izjavio je Rafael Duarte, direktor Hematopoetskog transplatacijskog centra pri katalonskom onkološkom institutu u Barceloni.

Kako bi se uvjerili u mogućnost ponavljanja ova dva uspješna slučaja, ONT-ov projekt će nastojati uključiti pacijente zaražene HIV-om koji ujedno boluju i od leukemije, limfoma ili sličnih bolesti. Sama terapija će biti sličnija onoj koju je prošao pacijent iz Barcelone, s obzirom da će liječnici transplantirati krv iz pupkovine odabranim pacijentima.

Velike se nade polažu u ovu terapiju te će se započeti tretmani s prvim pacijentima već između prosinca 2015. i siječnja 2016. godine. Javier Martinez, virolog pri istraživačkoj zakladi Irsicaixa, istaknuo je da je program osmišljen tako da prije svega pomogne pacijentima s HIV-om koji boluju i od raka, ali naglašava da ''ova terapija svakako daje za pravo teoretizirati o lijeku koji bi uništavao virus HIV-a''.

Vita 34 i BioEden – matične stanice iz krvi iz pupkovine i mliječnih zuba

U Hrvatskoj Bio Save Premium d.o.o. zastupa dvije inozemne banke koje pohranjuju matične stanice u privatne svrhe. Vita 34 je prva privatna europska banka koja pohranjuje matične stanice iz krvi iz pupkovine u Leipzigu, u Njemačkoj. Ona pohranjuje cjelokupnu krv iz pupkovine u kojoj se nalazi 12 tipova matičnih stanica koje se mogu upotrijebiti za oko 70 vrsta oboljenja. Krv se pohranjuje na 20, 30, 40 ili 50 godina, a pohranjeni uzorak može upotrijebiti osoba kojoj on pripada ili netko od srodnika, ako se pokaže potreba za time.

BioSave | Author: BioSave Foto: BioSave

BioEden je prva privatna banka za pohranu dentalnih matičnih stanica s laboratorijima u SAD-u, Europi i Aziji. BioEden pohranjuje matične stanice iz tek ispalih ili izvađenih zdravih mliječnih zuba na razdoblje od 20 godina. Ono što kompaniju BioEden čini jedinstvenom jest patentirani postupak, čiji je rezultat pohrana korisnih mezenhimalnih matičnih stanica, kao i činjenica da se banka specijalizirala isključivo za obradu i pohranu matičnih stanica iz zubne pulpe.  

Više info: www.biosave.hr, info@biosave.hr; www.bioeden.hr, info@bioeden.hr; tel: 01/6447790

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.