Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 26. veljače 2020.

Mliječni zubi daju nevjerojatan uvid u rizik od autizma

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Mislimo da autizam počinje vrlo rano, najvjerojatnije u maternici, a istraživanje sugerira da naše okruženje može povećati djetetov rizik. Ali, s vremenom kada se djeci dijagnosticira autizam u dobi od 3 ili 4 godine, teško se vratiti natrag i saznati čemu su mame bile izložene'

U novoj inovativnoj studiji pregledani su zubi djece s autizmom i bez njega i uočena je razlika u količini prisutnih teških metala. 

Istraživači Nacionalnog instituta za zdravlje otkrili su više toksičnog olova i manje esencijalnih hranjivih sastojaka, cinka i mangana u zubima djece s autizmom. Zanimljivo je da su za ovu studiju, koja je objavljena u časopisu Nature Communications, koristili zube 32 para blizanaca i 12 pojedinačnih blizanaca (ili je jedan imao autizam, ili oboje ili nijedan), pa su ih mogli kontrolirati gotovo sve genetske čimbenike.

Autizam kod beba: Prepoznaj znakove u prvoj godini

Usporedba zubiju kod beba blizanaca omogućila je istraživačima da se usredotoče na čimbenike koji mogu doprinijeti riziku od razvoja autizma, izloženost metalima u ranoj životnoj dobi. Podaci sugeriraju kako djetetovo tijelo obrađuje metale neposredno prije rođenja, a odmah nakon toga nudi tragove.

Cindy Lawler, dr. sc., šefica NIEHS-ove (National Institute of Environmental Health Sciences) podružnice za gene, okoliš i zdravlje, objasnila je: "Iz prethodnih studija znamo da bi trudnice ili dojilje trebale smanjiti njihovu izloženost olovu i drugim otrovnim tvarima. Kada je mama izložena, može biti izložena i beba. A posebno na olovo, ne postoji sigurna razina izloženosti".

Možda te zanima... Spriječiti autizam već u trudnoći: Je li moguće? Trudnoća

Konkretno, otkriveno je da djeca s autizmom imaju višu razinu olova i mangana u razdoblju nakon rođenja. Oni su također pokazivali niže razine cinka ranije u maternici; nakon rođenja razine su porasle u usporedbi s djecom bez autizma. Najveće razlike u razinama zabilježene su u slučajevima u kojima je samo jedan blizanac imao autizam.

Lawler je u priopćenju za javnost komentirala: "Mislimo da autizam počinje vrlo rano, najvjerojatnije u maternici, a istraživanje sugerira da naše okruženje može povećati djetetov rizik. Ali, s vremenom kada se djeci dijagnosticira autizam u dobi od 3 ili 4 godine, teško se vratiti natrag i saznati čemu su mame bile izložene. Uz mliječne zube, to zapravo možemo i učiniti". 

I ova i prethodna studija pokazale su da izloženost teškim metalima može biti toksična za razvoj mozga na visokim razinama, a povezana je s autizmom i njegovom ozbiljnošću. Ipak, vrijedno je napomenuti da mnogi čimbenici mogu igrati ulogu u djetetovom riziku od razvoja autizma.

Možda te zanima... Genetika ima daleko najveći utjecaj na autizam, potvrdilo istraživanje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.