09. svibnja 2013.

Opekline

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Opekline su slučajne ozljede kože nastale izlijevanjem vruće ili kipuće vode, dodirom sa zagrijanim aparatom (peći, glačalom, električnim roštiljem...) ili nezaštićenim izvorom struje. Kemijski proizvodi za kućanstvo također mogu izazvati opekline (nazovite hitno toksikološki odjel u vašem dijelu grada).

U slučaju teške opekline pozovite odmah liječnika (ili toksikološki odjel) kako biste umanjili daljnje oštećivanje kože, odstranite odmah odjeću s opečenoga mjesta, osim ako je od sintetičkoga materijala koji se rastopio. Ako možete, isperite opeklinu vodom. Ne stavljajte ništa drugo na kožu.

Ako je opeklina površinska, liječnik će propisati lokalni antiseptik i sterilni zavoj koji se u početku mijenja nekoliko puta na dan.

Smještaj u bolnicu (ako je moguće u specijaliziranom centru) je potreban u sljedećim slučajevima: opsežna opeklina (više od 10 posto ukupne površine tijela), čak iako se čini kako je površinska; opeklina izazvana električnom strujom; opeklina na licu, u blizini očiju, usta ili anusa, na pregibima tijela ili šakama.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.