Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 29. ožujka 2024.

Kupovne boje za pisanice nisu sigurne za djecu, a evo i zašto

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U pravilu se ove boje izlučuju iz organizma ili se razgrađuju, no razgradnja može biti djelomična pa mogu nastati i spojevi koji mogu izazvati smetnje, kao što su alergije, pomanjkanje koncentracije...

U umjetnim bojama za jaja postoje sastojci kojima nisu ispitani svi mogući učinci na zdravlje. U njima su dodaci ili aditivi koji se i inače koriste u prehrambenim proizvodima kako bi promijenili izgled i svojstva konačnog proizvoda. Tako proizvodi postaju zanimljiviji, naročito djeci. Izazivaju emocije pa nam proizvod postaje privlačniji i poželimo ga kupiti.

Jaja se obično farbaju tako da se urone u otopinu na neko vrijeme, a postoje i drugačiji načini poput špricanja ili trljanja. Bojenje traje kraće ako je bojilo koncentriranije. Duljim držanjem u bojilu više boje će se vezati na ljusku, a može se dogoditi da se oboji i bjelanjak.

Možda te zanima... Prirodne ili umjetne boje za uskršnja jaja? Školarci

U neke boje prvo treba dodati ocat jer većina boja bolje prianja na ljusku jajeta u kiselim otopinama. U pravilu se ove boje izlučuju iz organizma ili se razgrađuju, no ta razgradnja može biti djelomična pa mogu nastati i spojevi koji mogu izazvati različite smetnje, kao što su alergije, pomanjkanje koncentracije, smetnje s disanjem. Zato s bojama treba biti oprezan.

Prije bojenja dobro je jaja prvo očistiti octom kako bi se skinuo zaštitni sloj na ljusci koji štiti jaje od vanjskih utjecaja, kao što su bakterije. Ovako će se boja lakše vezati na ljusku. Treba znati i da je Europski parlament odlučio kako od 2010. na deklaraciji hrane, koja u sebi ima umjetne boje E102, E104, E110, E122, E124, E129, mora imati upozorenje: “Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece”.

To nam daje za pravo da kritički promišljamo o mogućim opasnostima vezanim uz korištenje ovih aditiva. No među tim bojama postoje i prirodne boje, kao što je E 101 koja je, zapravo, vitamin B2 i daje žutu boju. Inače, sanitarna inspekcija na godinu provjeri između 150 i 200 boja te obično na analizama padne do 2,6% uzoraka zbog previše konzervansa.

uskrs jaja Možda te zanima... Šest ideja za originalna uskršnja jaja Školarci

Prirodno bojenje - Za smeđu boju koristi se ljuska luka koji se kuha s jajima. Žuta se može dobiti iz kurkume, crvena iz cikle, plava iz crvenog kupusa, a ljubičasta iz borovnice.

Što je to štetno?

Plava boja - Uz umjetnu boju indigotin E 132 vežu se moguće alergije. Preporučuje se da se ne koristi prečesto.

Crvena boja - Umjetna boja azorubine ili E 122 može izazvati alergije, urtikariju ili rinitis - nadražaj sluznice nosa.

E 102 - Sintetičko žuto bojilo na popisu je bojila za koja mora stajati da mogu uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece.

Piše: Ivan Nemet, kemičar

Možda te zanima... Trebaš rješenje za zadnji tren? Za mramorna jaja sigurno imaš sve kod kuće, a izgledaju sjajno Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.