Školarci Slobodne aktivnosti 30. ožujka 2018.

Prirodne ili umjetne boje za uskršnja jaja?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji puno umjetnih bojila za jaja, ali u organizmu može doći do njihove djelomične razgradnje što može izazvati smetnje, dok se za dobivanje boja iz prirodnih tvari koriste se najčešće dijelova biljaka

Niz je prirodnih i umjetnih bojila koja se koriste u prehrambenoj industriji, a većina od njih je i kupovnim bojama za pisanice. Na njima često piše da pri bojenju treba dodati ocat. Većina ovih boja bolje prianja na ljusku u kiselim otopinama.

I prije bojenja prirodnim sredstvima jaja je dobro očistiti octom. Tako se skida zaštitni sloj s ljuske koji štiti jaje od kvarenja, a bojilo će se brže i jače vezati na jaje.

Možda te zanima... Video: Kako napraviti originalna emoji jaja za Uskrs? Vrtić

Kako dobiti prirodnu boju iz biljaka?

Za dobivanje boja iz prirodnih tvari koriste se najčešće dijelova biljaka. Crvena boja može se dobiti kuhanjem jaja u vodi s korijenom cikle u pola litre vode. Ljubičasta boja se dobije kuhanjem bobica borovnice, a plava boja može se dobiti iz crvenog kupusa. Listovi se nasjeckaju i prokuhaju te se jaja boje u prirodnoj boji. Za žutu boju izvrsna je kurkuma, a najpoznatija boja za pisanice jest smeđa boja iz ljusaka luka. Kuhanjem jaja u vodi s ljuskama luka dobiju se prekrasni tonovi, a jaja se dodatno mogu ukrasiti biljnim listovima. Za sjaj se jaje uobičajeno premazuje slaninom ili nekim jestivim uljem.

Možda te zanima... Trebaš rješenje za zadnji tren? Za mramorna jaja sigurno imaš sve kod kuće, a izgledaju sjajno Školarci

Jesu li umjetna bojila štetna?

Postoji puno umjetnih bojila za jaja, a riječ je o onima koja se koriste u prehrambenoj industriji. U organizmu može doći do njihove djelomične razgradnje što može izazvati smetnje. Iako su sve tvari dostupne na tržištu dopuštene, potrošači moraju promišljati o učinku tih tvari. Zato je važno redovito čitati deklaracije i propitivati se postoji li drugi način.

 | Author: 24sata Foto: 24sata

Prema odluci Europskog parlamenta, koja je stupila na snagu 2010., na deklaraciji namirnica koje sadrže bojila E102, E104, E110, E122, E124 i E129 mora biti upozorenje: “Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece”. Upozorenja nema ni na jednom pakiranju boja za jaja čiji smo sastav analizirali za 24sata iako svaka boja sadrži neko od spomenutih.

Nisu svi dodaci s oznakom E štetni. Primjerice, vitamin C (E-300), limunska kiselina (E-330) i mnoge druge. Oprez se preporučuje kod korištenja ovih bojila s djecom, no ako se koriste na ispravan način, razloga za brigu ne bi trebalo biti.

Djeca se igraju Možda te zanima... Pazite, štetne kemikalije nalaze se u dječjim igračkama i odjeći! Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.