Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. siječnja 2024.

Je li u redu da nas djeca vide gole i gdje je granica? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Freepik ; Golotinja pred djecom
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi se roditelji pitaju je li prihvatljivo biti gol pred djetetom? Dok većina stručnjaka kaže da jest, još uvijek postoji nekoliko važnih stvari koje biste trebali uzeti u obzir.

Kada je riječ o golotinji pred vlastitom djecom, postoje različita mišljenja. U mnogim kućanstvima uobičajeno je kupanje roditelja zajedno s djecom ili mijenjanje odjeće u prisutnosti male djece. No, sigurno su se mnogi zapitali je li potrebno postavljati neke granice ako je dijete suprotnog spola ili je dosegnulo određenu dob.

"Nema ničeg lošeg u tome da budete goli pred članovima svoje obitelji", kaže Paul Abramson, profesor na Sveučilištu u Los Angelesu UCLA koji se bavi ljudskom seksualnosti i dodaje da je jedno istraživanje pokazalo da izloženost golotinji roditelja nije imala štetnih učinaka na djecu od 3 do 6 godina.  Iako njegova izjava može biti ohrabrujuća, mnogi roditelji još uvijek imaju nedoumice i pitaja se kada bi se trebali početi 'prikrivati' i biti diskretniji sa svojom djecom.

Možda te zanima... Zašto neki mališani vole biti goli? Oni imaju sve razloge Vrtić

Kada i kako postaviti granice

Odluka o prihvaćanju golotinje u domu zapravo ovisi o roditelju. Ali stručnjaci kažu da je važno postaviti neka osnovna pravila. Jasno dajte do znanja svom djetetu da se način razmišljanja o neobaveznoj odjeći odnosi samo na vaš dom i da druge obitelji mogu imati drugačija pravila, kaže Amy Lang, edukatorica seksualnog zdravlja u Seattleu, Washington. Pobrinite se da vaše dijete shvati da treba obući odjeću kada su drugi ljudi u blizini jer se gostima to možda neće sviđati, dodaje Lang. I budi čvrst. Držite se svih granica koje postavite.

Imajte na umu da neće svi u vašem kućanstvu biti zadovoljni golotinjom.  Aaron Pross, otac triju djevojčica iz Delawarea, primijetio je da se počeo više pokrivati i izlaziti iz sobe kako bi se presvukao kada mu je starija kćer navršila 4 godine. "Odgojen sam konzervativno, tako da je taj mentalitet nekako ukorijenjen u meni. Ne želim da me više vide golog“ istaknuo je, a prenosi Parents.com.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Budite otvoreni kada dijete počne postavljati pitanja

Nijedan roditelj nikada ne izbjegne pitanja poput 'zašto tata ima penis, a mama ga nema?' ili 'Zašto mama ima dlake na intimnim dijelovima, a ja nemam?' Prema istraživanja, roditelji mogu očekivati takve vrste pitanja kada dijete navrši tri godine. Pobrinite se da odgovorite na njihova pitanja na isti način na koji biste odgovorili na pitanja o prstima na nogama, očima, nosu ili bilo kojem drugom dijelu tijela. Djeca ove dobi su prirodno znatiželjna. Ostati miran i konkretno odgovarati na sva pitanja pozitivan je pristup, kaže Lang. 

Obratite pozornost na osjećaje svog djeteta

Budite svjesni toga da se stav vašeg djeteta prema golotinji može promijeniti kako postaje starije. Vaše dijete može početi zatvarati vrata svoje spavaće sobe kad se presvlači ili vam okrenuti leđa dok se odijeva. Mogu se žurno povući nakon što ulete u vašu sobu i primijete da ste goli. To se najčešće događa u vrijeme puberteta. 

Poštujte privatnost djeteta

Katherine Hill, autorica brojnih knjiga o roditeljstvu govori: "Ne postoji određena dob u kojoj golotinja u obitelji postaje neprimjerena, ali roditelji trebaju prepoznati ako njihovom djetetu nije ugodno pred golotinjom. Jednom kada vam dijete da do znanja da mu nije ugodno vidjeti vas razgolićene, važno je da poštujete privatnost djeteta."

Možda te zanima... Mamu napali jer se kupala s dvogodišnjakom u kadi: 'To je seksualno zlostavljanje' Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.