Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 16. srpnja 2016.

Dodatni koraci pomažu malim dijabetičarima

Djeca nogomet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja boluju od dijabetesa tipa 1 kardiovaskularno zdravlje mogu popraviti dodatnom tjelesnom aktivnošću

Kod malih dijabetičara razina tjelesne aktivnosti često nije dovoljna pa ih mnogo pati od ranih znakova ateroskleroze - nakupljanja plaka na arterijama. 

Tako djeca koja boluju od dijabetesa tipa 1 kardiovaskularno zdravlje mogu popraviti dodatnom tjelesnom aktivnošću, s primjerice prohodanih 1000 koraka više na dan, otkrila je studija Sveučilišta u Adelaideu.

Dr. sc. Miroslav Dumić, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ističe: "Riječ je o nekim još nepoznatim faktorima iz okoline. Na povećanu učestalost dijabetesa tipa 1 ukazuje podatak da se u Hrvatskoj prije dvadesetak godina otkrivalo godišnje otprilike 70 djece s dijabetesom tipa 1, dok zadnjih nekoliko godina taj broj prelazi stotinu. Sve se češće dijabetes otkriva kod male djece, čak mlađe od pet godina, što prije nije bio slučaj. Čak 25 posto novooboljelih mlađe je od sedam godina". Više o dječjem dijabetesu pročitajte u Dijabetes sve češći i u predškolskoj dobi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.