Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. lipnja 2016.

Kontrolirajte potrebu za slatkim kod djeteta

Dijete jede čokoladu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Šećer se dodaje čak i naočigled zdravim namirnicama, kao što su one sa smanjenim postotkom masnoće ili s integralnim zrnom žitarica

Nijedna majka ne bi svjesno bazirala prehranu svog djeteta na velikim količinama slatkiša i namirnicama s visokim postotkom šećera. Naprotiv, svi se mi trudimo prehranom osigurati djetetu sve neophodne hranjive tvari (proteine, vitamine, minerale, biljna vlakna). No, mnoge od ovih visokohranjivih namirnica sadrže dodatni šećer.

Dijabetes sve češći i u predškolskoj dobi

Čak i kada dijete jede uravnoteženu hranu, u njoj se i dalje nalazi dosta šećera. Ono što možete napraviti je da smanjite unos slatkiša vašeg djeteta, a to ćete uspjeti pomoću ovih savjeta:

  • Ne dozvolite da vas zavara naziv proizvoda. Na popisu sastojaka šećer se izražava u gramima – što često nije lako uočiti. Imajte na umu da količina od 4 g odgovara punoj žličici.
  • Obratite pažnju da nazive ”prirodnih” zaslađivača, kao što je pire i koncentrat od jagoda, koji se obično nalaze u proizvodima poput kroasana ili keksa s voćnim punjenjem. U pitanju je samo prerađen šećer, pod drugim nazivom.
  • Mislite na malo. Kada servirate sladoled djetetu, neka to bude u manjim posudama – u šalici za kavu ili u čaši.
  • Naučite djecu da budu izbirljiva. Možete davati djetetu poslasticu, ali neka to bude samo jednom dnevno. Na primjer, to može biti voćni jogurt ili čaša gaziranog pića nakon ručka, ali ne i jedno i drugo. Vi ste osoba koja će slatkiše postaviti na pravo mjesto u prehrani svog djeteta.
  • Koje su dobre, a koje loše kalorije na dječjem jelovniku?
  • Izbjegavajte prerađene namirnice. Što je veći stupanj kontrole nad onim što dijete jede, tim bolje za njega i vas. Na primjer, jedna porcija žitarica s čokoladom može sadržavati do 13 g šećera. Puno je sigurnije da sami napravite žitarice (na primjer, kupite zobene pahuljice ili ekspandirano zrno riže koji ne sadrže šećer), a zatim ih zasladite upola manjom količinom šećera ili meda.
  • Šećer se dodaje čak i naočigled zdravim namirnicama, kao što su one sa smanjenim postotkom masnoće ili s integralnim zrnom žitarica. Francuska štruca od integralnog brašna može sadržavati do osam grama šećera, što je šest grama više nego bijela francuska štruca. Usporedite proizvode različitih proizvođača da biste pronašli onaj s najnižim udjelom šećera.
  • Radite kompromise. Izbacivanje zašećerenih žitarica iz djetetove prehrane samo će mu pojačati želju da ih jede. Zato mu dopustite da ih jede, ali samo ako ih pomiješa sa žitaricama bez šećera.
  • Izbjegavajte davati djeci zašećerene gazirane napitke. Izbacite ”tekući” šećer iz svakodnevnog života tako što ćete potaknuti dijete da samo radi svoje sokiće. Na primjer, možete pomiješati neki gusti sok s malom količinom kisele vode i tako napraviti zdraviji napitak, s upola manjom količinom šećera u odnosu na kupovni sok.

 Znate li iz koje hrane djeca pojedu najviše šećera?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.