Vrtić 29. srpnja 2022.

Suprotno uvriježenom mišljenju, djeca bi trebala jesti otvorenih usta, mljackati i uzimati hranu rukama

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici s Oxforda tvrde da nema ništa loše u "nepristojnim" dječjim navikama poput jedenja otvorenih usta ili uzimanja hrane rukama

U mnogim obiteljima postoje pravila kojih se djeca moraju pridržavati tijekom obiteljskih obroka. Svaka osoba sigurno se sjeća djetinjstva i "opomena" roditelja, baka i djedova zbog stavljanja laktova na stol za vrijeme obroka i glasnog razgovora za vrijeme ručka ili pak uzimanja hrane rukama i žvakanja otvorenih usta.

Upravo zato, mnogi će biti zaprepašteni najnovijim savjetima znanstvenika, koji poručuju da djeca trebaju jesti otvorenih usta. Generacijama se djeci govori da je to neuredno, nepristojno i neprikladno, ali znanstvenici predvođeni profesorom eksperimentalne psihologije s Oxforda, Charlesom Spenceom, tvrde da je to u stvari dobro i da jelo zbog toga ima bolji okus.

Njihov znanstveni rad temelji se na mesu, voću i povrću, koje sadrži takozvane hlapljive organske spojeve. Oni čine karakteristične arome i doprinose okusu hrane. Žvakanje s otvorenim ustima pomaže da više njih dopre do stražnjeg dijela nosa, aktivirajući njušne senzorne neurone koji pojačavaju i poboljšavaju iskustvo jedenja, piše The Sun.

"Sve smo radili pogrešno. Žvakanje otvorenih usta zapravo može pridonijeti našem osjetilu mirisa i cjelokupnoj percepciji. Da bismo najbolje čuli hrskanje jabuke, čipsa od krumpira, štapića mrkve, krekera, hrskavog kruha ili šake kokica, uvijek bismo se trebali odreći manira i žvakati otvorenih usta", izjavio je profesor Spence te dodao da bismo trebali jesti rukama kad god je to moguće kako bismo uživali u osjetilu dodira. Tim profesora Spencea istražuje što utječe na našu percepciju hrane kako bi saznali više o funkcijama mozga. 

Možda te zanima... Cipele ometaju razvoj dječjeg mozga: Pusti ih da hodaju bosi! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.