Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. kolovoza 2024.

Zbog ranog izlaganja ekranima, djeca su više ljutita i frustrirana, potvrdilo je istraživanje

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja većinu dana provode pred ekranima mogu rano razviti loše navike. Pogrbljenost, karpalni tunel, naprezanje vrata i problemi s očima su uobičajeni. Nova istraživanja kažu da česta upotreba tableta također može dovesti do čestih ispada bijesa kod djece.

Istraživanje objavljeno u JAMA Pediatrics otkriva da su djeca koja su koristila ekrane (tablete) u dobi od 3,5 godina bila sklonija ljutnji i frustraciji do dobi od 4,5 godina. Ova povećana razdražljivost u dobi od 4,5 godine dovela je do veće upotrebe tableta do dobi od 5,5 godina. Ovi rezultati sugeriraju da rano korištenje tableta u djetinjstvu može štetiti emocionalnoj regulaciji, prenosi Smartparenting

Istraživači su proučavali 315 djece predškolske dobi u Kanadi, prateći njihov razvoj u dobi od 3,5, 4,5 i 5,5 godina tijekom pandemije COVID-19. Štoviše, roditelji su bilježili razinu ljutnje i frustracije svog djeteta ispunjavajući Upitnika dječjeg ponašanja. Prikupljanje podataka trajalo je od listopada do prosinca 2023.

Možda te zanima... Istraživanje dokazalo: Više vremena pred ekranima - sporije usvajanje jezičnih vještina Vrtić

Profesorica Caroline Fitzpatrick i njezin tim sa Sveučilišta Sherbrooke istraživali su emocionalnu regulaciju ranog djetinjstva i korištenje tableta. Njihovo je istraživanje značajno jer samo nekoliko studija istražuje kako korištenje tableta utječe na vještine samoregulacije ili prati te promjene tijekom vremena kod iste djece.

Važno je uzeti u obzir da se studija odvijala na vrhuncu pandemije, u vrijeme velikog stresa i poremećene rutine. Unatoč tome, značajna veza između upotrebe tableta i povećane ljutnje i frustracije naglašava potrebu da roditelji pomno prate vrijeme provedeno pred ekranom.

Kako 'zdravo' koristit ekrane?

Roditelji danas suočavaju se s izazovom balansiranja tehnologije u životima svoje djece, osobito kada su u pitanju telefoni i tableti. Iako ove uređaje nije moguće potpuno isključiti—posebno jer su postali neizbježni za školovanje—važno je pronaći ravnotežu koja omogućuje zdravo korištenje. Dr. Fitzpatrick nudi nekoliko korisnih smjernica za promišljeno korištenje tableta kod djece:

Odgodi uvođenje pametnih telefona i društvenih mreža

Izbjegavaj rano uvođenje pametnih telefona i društvenih mreža, osim ako to nije nužno.

Ne koristi uređaje kao brzu utjehu

Izbjegavaj korištenje tehnologije za smirivanje ispada bijesa. Ako su ispadi česti, obrati se liječniku jer su oni normalan dio razvoja.

Razgovaraj o utjecaju društvenih mreža

Otvoreno razgovaraj s djecom o učincima društvenih mreža i važnosti njihove odgovorne upotrebe.

Možda te zanima... Čim više ekrana prije 2. godine, tim više senzornih poremećaja kasnije – potvrđeno je Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.