Roditelji Sretna mama 10. studenoga 2015.

'Blizanke nikad nisam oblačila isto, a najviše ih smeta kad kažu da su iste'

Marta Alić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Marta Alić mama je šestogodišnjih jednojajčanih blizanci Dore i Lare, a otkriva kako ima različit pristup kćerima koje su, iako jako povezane, drugačije. Ističe i kako joj je obitelj pomogla u prvoj godini jer fizički je nemoguće brinuti o dvije bebe istovremeno

U Hrvatskoj je, prema podacima zdravstveno statističkog ljetopisa HZJZ-a, preklani rođen 681 par blizanaca. Blizanačke trudnoće u pravilu treba češće kontrolirati nego što je to slučaj trudnoće s jednim djetetom, a o tome kako je to odjednom postati majka dvoje djece, ispričala je 35-godišnja Marta Alić.

"Malo smo ostali zatečeni kad nam je moj ginekolog na ultrazvuku rekao da nosim blizance. Nisam to očekivala s obzirom da ni suprug ni ja u obitelji nemamo blizanaca. Ipak, ubrzo smo se sabrali i rekli ok. To je to. Krećemo u avanturu" priča Marta, majka 6-godišnjih jednojajčanih blizanki Dore i Lare Domitar. S obzirom da su se curice rodile mjesec dana prije termina, s relativno niskom porođajnom masom, morale su neko vrijeme provesti u inkubatoru

'Shvatila sam da ne mogu sve sama'

"Po otpuštanju iz bolnice, tijekom prve godine morali smo češće ići na kontrole na Goljak, no srećom do prvog rođendana pokazalo se da djevojčice imaju potpuno uredan razvoj  i da ne moramo dalje ići na vježbe", objašnjava Marta, dodajući, kako im je ta prva godina života bila ujedno i najteža. Naime svaki dan suočavala se sa situacijama u kojima je željela biti savršena majka, no vrlo brzo je uvidjela da fizički ne može u isto vrijeme raditi istu radnju s dva djeteta, poput kupanja, hranjenja i uspavljivanja.

Marta Alić | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Kada sam shvatila da ne mogu sve sama, veliku pomoć dobila sam od članova obitelji. Znate, nezgodno je kad su dvije bebe gladne u isto vrijeme, samo jednu možeš  u određenom trenu nahraniti, a ova druga trebala bi pričekati. Nisam ih nikada dojila obje, nego jednu po jednu. I kod uspavljivanja smo imali rad na smjene, malo ja, malo suprug", objašnjava Marta dodajući kako s obzirom da joj je prva trudnoća bila blizanačka, nikad neće saznati kakav je to osjećaj kad majka ima brigu oko samo jednog djeteta.

'Nakon blizanaca veselim se što ću roditi samo jednu bebu'

'Nikad nisam imala problema u razlikovanju curica'

Kako bi sve funkcioniralo, Marta i njen suprug vrlo rano su počeli s uvođenjem discipline koja je, naglašava, vrlo važna jer inače ubrzo zavlada kaos. 

"Ako nema reda, klinci vrlo brzo počnu vladati vama, a ne vi njima. U dnevnom rasporedu mora postojati točno vrijeme za hranjenje, za igru, za odmor, za pospremanje igračaka.... One su danas već velike, pa je puno lakše", priča Marta dodajući kako, unatoč iznimnoj fizičkoj sličnosti, nikada nije imala problema u razlikovanju svojih djevojčica. A u skladu teorije da treba dopustiti individualni razvoj svakom djetetu, mama Marta kaže da ih nikada nije niti oblačila u istu odjeću.

Marta Alić | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Ja naše cure nisam nikada oblačila isto niti sam ih forsirala da moraju voljeti iste stvari. One su jedinke, svaka za sebe, potpuno individualne i različite, unatoč fizičkoj sličnosti. I karakteri su im potpuno različiti. Lara se trudi biti dobra i ugoditi svima, emotivnija  je dok je Dora odlučnija, ali i zaigranija. Lara se teško sama zaigra, treba joj društvo, a Dora je recimo po tom pitanju drugačija", objašnjava mama Marta dodajući da kad je primjerice jedna blizanka dobre ili loše volje, drugu vrlo brzo obuzme takvo isto raspoloženje.  

S druge strane, s istim problemom, kaže mama Marta, mora imati jedan pristup Lari, a drugačiji Dori.  Vrlo često istu poruku koju pošalje objema, one svaka za sebe drugačije shvate. "Što su starije, to se više žele razlikovati po nekim vanjskim obilježjima, no emotivno su  i dalje vrlo jako povezane", kaže.

Žele ići u isti razred

Djevojčice su sada u vrtiću u istoj grupi, a sljedeće jeseni krenut će u školu i to, kako kaže mama Marta, u isti razred.

"Predivna mi je ta njihova povezanost nevidljivim nitima. Rekle su da bi voljele ići u isti razred, a i ja mislim da bi im srce puklo da ih razdvojim. Od malena sve rade skupa, pa tako ne vidim razloga za razdvajanje po razredima. Ipak, recimo, jedna stvar ih je smetala još od malih nogu, a to je u situacijama kad su im ljudi znali govoriti da su iste. U većini stvari, one ne žele biti iste, žele se razlikovati i to nema nikakve veze s jakom psihičkom vezom koju su moje kćeri razvile", objašnjava Marta.

Marta Alić | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Tijekom svog trogodišnjeg porodiljnog dopusta, Marta je pronašla vremena i za realizaciju dugogodišnjeg ljubavi prema pisanju. Osnovala je portal Dvojčeki koji se bavi tematikom blizanaca

"To je bio prvi hrvatski  portal za blizance i vrlo brzo su nam se počele javljati mame blizanaca, pa smo otvorili i forum na kojem su se razmjenjivala iskustva. Ipak, s  obzirom da sam počela raditi, više se ne stignem toliko baviti portalom koliko bih željela - rekla je Marta dodajući da joj je drago da je rodila blizanke jer je ona sama odrasla kao jedinica, bez braće i sestara", kaže.

'Ostala sam kod kuće tri godine s djecom'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.