Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. veljače 2018.

Dijete skidanjem odjeće pruža otpor roditeljima

dijete oblačenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se odraslima nekad čini da se djeca bez razloga skidaju, oni zapravo pružaju otpor roditeljima

Kada dijete počne skidati odjeću ili pelene, roditelji taj postupak prvo gledaju sa simpatijom. No, kada se to ponašanje počne ponavljati, oni postaju zabrinuti. Dječja terapeutkinja Kimberley Clayton Blaine tvrdi nema razloga za zabrinutost, te da mala djeca imaju vrlo specifičan i valjan razlog što to čine.

Kao što ističe Kimberly Clayton Blaine, sasvim je normalno da djeca u dobi od jedne do tri godine počnu skidati odjeću. Davanjem takvog otpora oni pokazuju svoju neovisnost od roditelja i pokazuju svoje mišljenje i sposobnosti. 

Princeza Charlotte Kate Middleton Možda te zanima... Foto: Princeza Charlotte nosi odjeću starijeg brata Vrtić

"U stvari, trebali bi biti ponosni na svoje dijete. Skidanje odjeće i pelene zahtijeva napredne motoričke sposobnosti", kaže Kimberly. Iako nema razloga za strah, mora postojati granica. Takve akcije si djeca ne mogu priuštiti u određenim situacijama, na primjer, kada dođete u posjet prijateljima.

Zašto je važno pustiti dijete da se samo oblači?

Kako dobiti dijete da surađuje ​​s vama? Prema Kimberly, najbolje je djetetu dati mogućnost izbora.  Postavlja se pitanje: "Želiš li se još uvijek igrati, a kasnije obući ili želiš to odmah učiniti?".

Blaine kaže da je svako dijete prirodno ekshibicionist i da roditelji moraju biti spremni na sve vrste reakcija. Naravno, pri oblačenju morate biti brzi, jer dijete zna kako "pobjeći". Međutim, to je prolazna faza.

Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.