Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. svibnja 2022.

Zašto dijete ponekad postane opsjednuto nekim igračkama?

Foto: Shutterstock ; Zašto djeca postanu opsjednuta nekim igračkama
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad jednom nešto dobiju, mala djeca mogu postati opsjednuta poklonom, kao što je vlakić, dinosaur ili lutka. Druga djeca možda stalno gledaju isti film ili traže istu priču za laku noć svaku večer.

Takve opsesije, često nazvane naglašeno zanimanje, obuhvaćaju oko jedne trećine mlađe djece, ali znanstvenici nisu sigurni što uzrokuje usmjerenje na jedan predmet. Ipak, istraživanja su pokazala neke činitelje koji se vezuju za naglašeno zanimanje, uključujući činitelje pokazivanja koga najviše obuhvaćaju - dječake više nego djevojčice, kako je pokazalo istraživanje - i u kojoj dobi takve opsesije počinju - oko 18 mjeseci.

"U nekim slučajevima, naglašeno zanimanje se javlja radi uživanja. To je nešto što oni vole", rekla je Judy DeLoache, profesorica psihologije na Sveučilištu Virginia. "To je savršeno normalno. U tome nema ništa čudno. Osim ako je naglašeno zanimanje nekako štetno, roditelji ne bi trebali biti zabrinuti", rekla je DeLoache za Live Science. 

Možda te zanima... Zašto su djeca zapravo sretnija s manje igračaka? Vrtić

Napomenula je da je naglašeno zanimanje za nešto jedan simptom iz spektra autističnog poremećaja, ali objasnila je da djeca s autizmom iskazuju i druge simptome. Oni uključuju i nedostatak gledanja drugih u oči ili ponovljeno ponašanje, što nije slučaj kod većine djece koju nešto jednostavno veoma zanima.

U studiji objavljenoj 2007. u časopisu Razvojna psihologija, DeLoache i njeni suradnici su opisali naglašeno zanimanje kao "relativno dugotrajnu" opčinjenost prema nečemu što djeca svugdje traže — kod kuće, kod prijatelja i u vrtiću — što ljudi izvan užeg kruga obitelji primijete.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;Djeca koja se više igraju, bolje napreduju u kognitivnom i psihofizičkom razvoju

Istraživači su ispitali roditelje 177 mlađe djece, i saznali su da su 75 djece s izraženim zanimanjem bili dječaci, rekla je DeLoache. Nejasno je zašto su dječaci više razvijali takvo zanimanje, ali jedna je pretpostavka da su dječaci češće "sustavniji", tj. pažnju usmjeravaju na uže predmete i pokušavaju ih razumjeti i organizirati, što je u ranijim studijama predložio Simon Baron-Cohen, profesor razvojne psihopatologije na Sveučilištu Cambridge u Engleskoj. Izraženo zanimanje se kod dječaka i djevojčica javljalo u isto vrijeme, rekla je DeLoache. Ali, ona je u studiji provedenoj 2007. saznala da dječaci češće pokazuju izraženo zanimanje za vozila, vlakove i mašine, dok se djevojčice uglavnom zanimaju za lutke i odjeću.

U drugoj su studiji istraživači saznali da mlađe dječake zanimaju koncepti, kao što su dinosauri, avioni i konji, dok mlađe djevojčice zanimaju igre pretvaranja, slikanje i pravljenje predmeta, kao i čitanje i pisanje. Ova studija iz 2008. je objavljena u časopisu Kognitivni razvoj.

U većini slučajeva (78 posto), roditelji nisu mogli reći koji je poseban događaj uzrokovao naglašeno zanimanje njihove djece za nešto, otkriveno je u studiji iz 2007. Jedna majka je rekla da su njenog sina "uvijek zanimali kamioni. To je jednostavno uvijek bilo tako."

Suprotno tome, 22 posto roditelja se sjeća što je uzrokovalo naglašeno zanimanje njihove djece za nešto. Na primjer, jedna je majka rekla da je opčinjenost njenog sina dinosaurima počela nakon što je dobio knjigu o dinosaurima i igračke dinosaura na poklon, kako je navedeno u studiji iz 2007. Sve u svemu, djeca su naglašeno zanimanje za nešto pokazivala u razdoblju od šest mjeseci do tri godine, kako navode roditelji iz te studije. Znanstvenici će dodatno istraživati ovu pojavu, ali kako su i sami naveli, osim ako nema nekih drugih simptoma koji bi ukazali na neki poremećaj, nema razloga za zabrinutost.

Mala djeca tek otkrivaju svijet i sve im može biti zanimljivo, a njihova opčinjenost nečim novim može potrajati. Dok god njihovo ponašanje nije štetno, ne trebamo se brinuti.

Možda te zanima... Zašto su dinosauri tako omiljeni i popularni kod djece? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.