Vrtić Igre za djecu 18. rujna 2023.

Zašto su dinosauri tako omiljeni i popularni kod djece?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gotovo svaki dječak i djevojčica  u jednom trenutku svog predškolskog ili ranog školskog života postane opsjednuto dinosaurima. Ta bića izumrla prije 65 milijuna godina nekako su našla put do znatiželjnih dječjih umova

Sigurno znate neku djecu (ili su to možda baš vaša?) koja su opsjednuta dinosaurima. Znaju imenovati gotovo svaku vrstu, obožavaju listati knjige o dinosaurima, gledati crtiće, a o igračkama da ne govorimo.

Zašto su dinosauri tako omiljeni i popularni?

Imaju “iznimno intenzivan interes”

Kod neke djece postoji prirodno nastali psihološki fenomen koji se naziva “iznimno intenzivan interes”. Taj interes često se vidi kod djece predškolske dobi, a može obuhvaćati razne igračke od dinosaura do vozila. Znanstvenici tvrde da barem trećina djece koju proučavaju imaju ovaj psihološko fenomen koji se počinje javljati oko 18 mjeseca djetetova života.

Imati tako “jak” interes uopće nije loše, jer djeca postaju pažljivija, posvećenija, raste im pozornost ali i vještina obrade informacija koje do njih dolaze. Na primjer, ako vaše dijete zna svakog dinosaura poimence i još na primjer je li biljojed ili mesožder, to je izvrstan temelj za daljnje učenje, ali i za školu.

Ovakvi intenzivni interesi u prosjeku traju između šest mjeseci pa do tri godine.

Možda te zanima... Ako tvoje dijete obožava dinosaure, znači da je super pametno! Evo zašto Vrtić

Ovladavaju sigurnim, izumrlim čudovištem

Za malu djecu dinosauri su “bića” koja utjelovljuju razne nepoznate i gotovo mistične osobine.Tu su oštri zubi, velike kandže, ljuskasta tijela, neobični udovi…

Kako se pomiriti s nečim tako velikim, strašnim i nepoznatim osim da ga upoznate i to tako dobro da saznate sve o njemu. Čak i to da su izumrli i da više ne hodaju zemljom.

Ta spoznaju na djecu može djelovati vrlo umirujuće i pomoći im da se lakše nose s drugim zastrašujućim životinjama ili ljudima.

Uče o zemlji, životu i prirodnom svijetu

Ova nevjerojatna bića uče djecu ponajviše uče kako vrste nastaju i nestaju te kako se privremeno prilagođavaju i preživljavaju.

Zainteresiranost za dinosaure također pomaže djeci da dobiju uvid u starost i vremensku crtu života na zemlji te cijene te nevjerojatna, zanimljiva bića koja su nekada davno postojala.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Privučeni su nekim prvotnim instinktima

Neki znanstvenici vjeruju da fascinacija dinosaurima nije ništa drugo nego davno ukorijenjen instinkt lovca i lovine. Dakle, prema njihovim razmišljanjima djeca su vođena osnovnim nagonom “zanimljiv si mi jer bi u drugim okolnostima ja bio lovac a ti moja moguća hrana” ili “zanimljiv si mi jer bi ti mogao biti lovac, a ja hrana koja bježi od tebe”.

Jednostavno vole učiti

Neka djeca opsjednuta su dinosaurima jer ih naprosto vole, a drugi mali dino-frikovi vole učiti o njima i ljubav prema učenju je ono što ih pokreće. Mišljenje da postoji mnoštvo informacija koje treba otkriti je vrlo, vrlo uzbudljivo i oni moraju znati više – i kategorizirati i zapamtiti – po svaku cijenu!

Kad govorimo o dinosaurima, čini se da mogućnost učenja nema granica. Puno je tu vrsta, složenih imena, era u kojima su živjeli, navike koje su imali. Ako požele još toga naučiti, a sigurno hoće, djecu čeka još puno zanimljivih informacija.

Možda te zanima... Zašto su djeca zapravo sretnija s manje igračaka? Vrtić

Pokazuju “prekomjerno uzbuđenje”

Poljski psiholog Kazimierz Dabrowski 1960-ih je predložio da postoji pet područja u kojima djeca pokazuju intenzivno i “prekomjerno uzbuđenje” ili “super-osjetljivosti”. To su psihomotorno, osjetilno, emocionalno, intelektualno te imaginacijsko područje.

Ljubav prema dinosaurima pokriva više od jednog područja. Djeca razmišljaju intelektualno, tražeći odgovore i objašnjenja na svoja pitanja. Te informacije potom prerađuju i kategoriziraju. Svakako uključuju i maštu uranjajući u nepoznati svijet fantazije, izmišljajući priče koje možda imaju, a možda i nemaju veze s istinom.

Da li je ta ljubav povezana sa spolom djeteta?

Iako istraživanja pokazuju da je velik broj djevojčica oduševljen dinosaurima, kada je opsjednutost u pitanju, dječaci su ipak u većini.

Neki smatraju da je to samo stvar marketinga – određene reklame povezuju pojedine igračke s jednim, a pojedine s drugim spolom. Dinosauri se nekako uvijek dovode u vezu s dječacima, što uzorkuje veću želju upravo kod te skupine.

Postoje još i mišljenja da je sve uzrokovano biološkim i hormonskim čimbenicima te da su upravo zbog njih dječaci više od djevojčica fokusirani na dinosaure. Dakle, rodna ravnoteža je još uvijek upitna. Jesu li dinosauri u stvari više muška ili ženska opsesija?

I još, znanstvenici savjetuju roditeljima da njeguju i potiču ovakvu vrstu “ljubavi” prema određenoj skupini igračaka, jer se ta ljubav zanemarivanjem gubi i nestaje.

Možda te zanima... Mama neuropsiholog: Ovo su igračke koje pomažu razvoju djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.