Vrtić Igre za djecu 14. veljače 2022.

Zašto djeca ne bi trebala imati puno igračaka i što učiniti ako ih ima previše?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Puno igračaka, osim na okoliš, može negativno utjecati i na djecu, kao i na roditelje i skrbnike.

Znanstvenici su za Medical Xpress i ABC News objasnili da je moguće da djeca imaju jednostavno previše igračaka. Stručnjaci su ponudili i korisne savjete za roditelje kako da nauče izvući maksimum iz nekoliko igračaka, koliko bi ih njihova djeca trebala imati.

Puno igračaka - puno problema

Kao najveću brigu oko posjedovanja pretjerane količine igračaka, stručnjaci navode problem pretjerane stimulacije, koja može utjecati na djetetovu sposobnost učenja i kreativne igre. Okružena s previše igračaka, djeca često ne znaju čime bi se igrala i naposljetku "skaču" s igračke na igračku, umjesto da usredotoče svoju pažnju na jednu. Odrasli mogu razumjeti tu pojavu jer ponekad neće moći obaviti neki posao ako su im, primjerice, radni stolovi pretrpani.

Možda te zanima... Zašto se dijete manje igra kad ima više igračaka? Vrtić

Reorganizacija je ključna

Istraživanja su ukazala na činjenicu da manje igračaka može dovesti do kvalitetnije provedenog vremena u igri te djeci omogućuje da izgrade sposobnost obraćanja pažnje i kreativnosti. Manje, prije svega dobro organiziranih igračaka, dovodi do mirnijeg, manje stresnog okruženja što također smanjuje pretjeranu stimulaciju kod djece i pridonosi boljoj regulaciji ponašanja.

Smanjenje broja igračaka također može povećati mogućnosti za djecu da izgrade toleranciju na frustraciju, a potreba da se usredotoče na jednu ili dvije igračke, umjesto na 20 igračaka istovremeno, može poboljšati vještine rješavanja problema, kreativnost i samostalnosti u igri. Organiziranje igračaka također može pomoći roditeljima da poboljšaju rutinu ( i urednost) u domu, što je izvrsno za sve ukućane. 

Allie Casazza Možda te zanima... Evo što se dogodilo nakon što sam donirala sve igračke svoje četvero djece Vrtić

Kako ograničiti broj igračaka?

Ako roditelji požele djeci ograničiti broj igračaka, možda neće znati odakle početi. Važno je napomenuti da nije potrebno bacati igračke, ali kvalitetna reorganizacija je ključna. Jedna od boljih metoda je rotacija igračaka, pri čemu se na tjednoj ili mjesečnoj bazi izmjenjuje set igračaka kojem su djeca izložena.Također je važno usredotočiti se na kategorije igračaka koje pomažu djetetu u razvoju. Poželjno je nastojati izložiti dijete funkcionalnim i aktivnim igračkama, koje potiču njihovu kreativnost i kognitivni razvoj.

Postoje li "dobre" i "loše" igračke? 

S velikom raznolikošću igračaka na tržištu, izbor kvalitetne igračke može biti težak. Ali kada razmišljate o kupnji igračaka, postoje određene značajke koje neke igračke čine boljim od drugih. "Dobre" igračke su one koje su primjerene dobi i stupnju razvoja djeteta.

Ako niste sigurni je li igračka prikladna u tom pogledu, potražite savjet od osoblja u specijaliziranim trgovinama igračaka.  Igračke bi trebale potaknuti učenje i istovremeno zadržati djetetov interes te bi trebale biti sigurne i izdržljive. Osim toga, igračke bi trebale biti sposobne izdržati test vremena i idealno bi bilo da se koriste na različite načine tijekom godina.

Važno je naglastiti da dobre igračke ne moraju biti skupe. Dok mnogi roditelji troše tisuće kuna svake godine na igračke, vrijedi se prisjetiti jednostavnih, svakodnevnih kućanskih predmeta — kartonskih kutija, tava i pribora za kuhanje, krede, papira i olovke, plastičnih spremnika i čaša za slaganje koje mogu biti izvrsne igračke za mlađu djecu.

U konačnici, ako i vaša djeca imaju previše igračaka, uvijek ih možete darovati različitim udrugama, domovima za nezbrinutu djeci ili obiteljima lošijeg imovinskog statusa. 

Možda te zanima... Istraživanje otkriva kojom brzinom djeci dosade nove igračke! Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.