Vrtić Zašto djeca obožavaju plišance? 26. listopada 2021.

Zašto djeca najviše vole plišance u obliku životinja?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca jako vole životinje jer im pružaju osjećaj sigurnosti te su izvor veselja i zabavnog društva. Plišane životinje su kombinacija te bliskosti i predmeta utjehe koji im je dostupan kad god im je potreban, objašnjava Iva Brčić, certificirana edukatorica programa 'The Happiest Baby'

Plišane igračke u obliku životinje gotovo da su sastavni dio sobe svakog djeteta. Čak i ako dijete ima samo jednu jedinu igračku, vjerojatno je to plišana životinja. Od medvjedića, lavića, slonića, pingvina, sovice ili psića, plišanci dolaze u svim oblicima i veličinama i svaki mališan će odabrati omiljenog. 

31 posto djece najviše voli mekane plišane igračke

I u današnje vrijeme kad su igračke sve modernije i blještavije, plišane životinje nisu izgubile svoju privlačnost. Jedno istraživanje o predmetima kojima su djeca privržena pokazalo je da 31% djece preferira mekane medvjediće, dok samo 7% djece bira tvrde igračke od plastike. Ostala djeca u studiji odabrala su prijelazne dekice i slične krpe od tkanine.

A zašto ih mališani toliko vole? Istraživanja su pokazala da je moderni plišana životinja dizajnirana tako da ima precizne crte lica i dimenzije koje u ljudskom mozgu izazivaju žudnju za maženjem. 

"Djeca jako vole životinje jer im pružaju osjećaj sigurnosti te su izvor veselja i zabavnog društva. Plišane životinje su kombinacija te bliskosti i predmeta utjehe koji im je dostupan kad god im je potreban", rekla nam je Iva Brčić, mag.soc./phil., certificirana edukatorica programa 'The Happiest Baby' i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska.

I Beth Tyson, psihoterapeutkinja i autorica dječjih knjiga smatra da djeca toliko vole plišane životinje jer im pružaju osjećaj sigurnosti, predvidljivosti i ugode u često neizvjesnom i zastrašujućem svijetu. Kao odrasli, i djeca mogu proživljavati osjećaj tjeskobe, a tada traže ljude ili predmete koji će im pružiti utjehu i podršku. Čvrsto držanje mekanog maznog predmeta može ublažiti djetetove strahove, posebno ako je odvojeno od roditelja ili njegovatelja. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Više od polovice odraslih Amerikanaca još uvijek ima svoje plišane medvjediće iz djetinjstva. Kad se šalju igračke za djecu u nekim stradalim područjima, npr. ratnim ili potresenim prirodnim katastrofama, plišanci su prvi izbor za donacije za djecu, uz hranu i higijenske potrepštine.

Katie Lear, licencirana savjetnica za mentalno zdravlje i terapeutkinja igrom i dramom, kaže da su plišane igračke umirujuće jer su i višeosjetilno iskustvo. Dijete gleda njihove oči i boju, osjeti mekanu teksturu pod prstima, a važan je i miris, jer djeca se često ne mogu prevariti kad im roditelj želi „podmetnuti“ novog plišanca ako je stari izgubljen ili uništen.  

Plišanac djecu podsjeća na ljubav i privrženost roditelja

Plišane životinje čest su "prijelazni objekt" za djecu. Poznati dječji psiholog Donald Winnicott proučavao je zašto su djeca toliko vezana za omiljenu igračku u ranom djetinjstvu i otkrio da ti prijelazni objekti pomažu djeci kad roditelj nije blizu, jer ih podsjeća na ljubav i brigu njihovih roditelja. 

"Dok dijete može izabrati bilo koji predmet za prijelazni, djeca najčešće odabiru mekanu igračku ili deku. Čini se da im je mekoća igračke zaista važna i korisna", kaže Katie Lear.

Inače, prema istraživanjima iz 1940-ih godina smatralo se da je djetetova privrženost igrački ili plišanoj životinji posljedica nedostatka vezanosti između majke i djeteta, no Winnicottovo istraživanje otkrilo je da je zapravo suprotno. Djeca koja su jako privržena plišanoj životinji ili nekom drugom predmetu zapravo su sigurnije povezana s roditeljima, sretna i zadovoljna. Privrženost se sada gleda kao podsjetnik na ljubav i privrženost koju im roditelj pruža, a ne kao zamjena za roditelja koji nedostaje. 

Nekoliko razloga zašto ih mališani obožavaju

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

S njima se dijete može igrati da je odraslo

Nakon što im se po cijele dane govori što da rade i kako da se ponašaju, djeca se ponekad žele igrati odraslih. Plišane životinje su savršeni pasivni promatrači i dijete se može igrati da se brine za njih, ali i da ih disciplinira. Mali su, lagani, mogu im se dati osobine živih bića. Kad se dijete igra roditelja svojim plišancima osjeća se sposobno i ima kontrolu. Neki stručnjaci za dječji razvoj sugeriraju da je takva maštovita igra ključna za njihov mentalni i društveni razvoj. 

Uvijek su nasmiješeni

Plišanci su uvijek dobre volje, čak i nakon što padnu na pod ili su ostavljeni sami vani. Njihova mazna topla lica nikad ne razočaraju.

Daju najbolje zagrljaje

Nijedna igračka ili lutka ne daje tako tople i mekane zagrljaje kao plišana. 

Jednostavni su za nošenje i održavanje

Lagani su za podizanje i nošenje, lako se mogu odložiti na krevet ili pospremiti, mogu se brzo oprati u perilici i ne boli ako nagaziš na njih bosom nogom. 

Pouzdani su 

Plišanci se ne mogu slomiti, nemaju ekrane koji pucaju, baterije koje se istroše pa čak ni dijelove koji se mogu izgubiti. Jednostavni su za nošenje na izlete, putovanja, bez pakiranja. Ako se potrgaju, lako ih se može zašiti i popraviti pomoću konca i igle. 

Svako dijete ima svog omiljenog plišanca - svog vjernog prijatelja koji mu pruža utjehu i oslonac, s kojim dijeli sretne i tužne trenutke, s kojim odrasta i koji je uvijek tu uz njega. Zato u suradnji s Plodinama pozivamo vas i vaše mališane da zajedno proslavimo Svjetski dan plišanaca na proslavi koja će se održati u subotu, 6. studenog, od 10 do 13 sati, ispred trgovine Plodine u Family Mallu. Pozivamo i velike i male da dođu sa svojim najdražim plišancem da se zajedno zabavimo uz slatkiše, tortu, darove i puuuno iznenađenja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.