Vrtić Igre za djecu 26. studenoga 2016.

Ne tjerajte predškolce da odaberu jedan sport

djeca dvorana vježbanje sport
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Univerzalni sportski programi najbolji su za manju djecu jer se u njima razvijaju istodobno sve grupe mišića, a djeci se daje prilika da vide u čemu su najbolja

Sportska aktivnost djeteta neizostavna je kad je u pitanju njegov pravilan fizički i psihički razvoj, a kroz sport djeca uče i kako je suradnja s drugima važna radi postizanja zajedničkog cilja. U predškolskoj dobi obično su roditelji ti koji biraju sport za dijete, nerijetko prema vlastitim afinitetima. Osim fizičkih (rast i građa) i psihičkih (povučeno, društveno) osobina djeteta, treba uzeti u obzir da je njima u toj dobi sport samo igra i da u njemu trebaju uživati.

Treba li djeci zabraniti agresivne igre?

"Djeci u dobi od 5-6 godina igra je prirodna aktivnost. Danas, nažalost, u mnogim sportovima prerana specijalizacija i forsirano sudjelovanje u natjecanjima počinju u ranoj dobi. Zbog toga sam mišljenja da djecu treba usmjeriti u programe univerzalnih sportskih škola, gdje se ne uče samo motorička znanja iz jednog sporta nego su programi isprepleteni sadržajima iz različitih sportskih disciplina kroz razne elementarne, momčadske, štafetne i pojednostavljene sportske igre", pojašnjava Tonči Radišić, prof. tjelesne kulture i voditelj sportske škole Volim se gibat, gibat. 

Kroz univerzalni sportski program mogu se očitati karakteristike djeteta i pokazati u kojem smjeru valja ići, počevši od važne spoznaje je li dijete za individualni ili momčadski sport.

djeca vježbanje dvorana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Cilj univerzalne sportske škole jest uključivanje što većeg broja djece u sportske aktivnosti te stvaranje navike svakodnevnog vježbanja. Pri tome će djeca već u predškolskoj dobi steći spretnost i koordinaciju. Ove će im vještine, kao i upoznavanje s elementima različitih sportova, pomoći da u školskoj dobi odaberu čime se žele baviti. Uz praćenje trenera i u suradnji s roditeljima može se doći do usmjerenja djeteta prema nečemu što voli te ga ispunjava", objašnjava Trpimir Petrač, predsjednik Društva sportske rekreacije Mali sportaši. Dodaje i kako ovaj široki program može biti dobar temelj za stvaranje vrhunskih sportaša. Odaberite adekvatan sport prema dobi djeteta

Odaberite aktivnost primjerenu dobi

Slaže se i dr. sc. Mirna Andrijašević, voditeljica Katedre za kineziološku rekreaciju i kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Ističe kako sportske igraonice kroz ples, igre s loptom i elementarne pokrete povoljno utječu na cjelovit razvoj psihomotoričkih sposobnosti.

Dobrobiti vježbanja u predškolskoj dobi

"Štete od sporta neće biti ako se dijete vodi stručno i ako se izabere aktivnost primjerena dobi. Pod takvim uvjetima savladati skijanje, plivanje, vožnju biciklom, rolanje, ples ili klizanje može već i trogodišnjak", kaže dr. sc. Mirna Andrijašević. Napominje i kako je izuzetno važno djeci dati mogućnost zajedničkog sudjelovanja u aktivnostima kako bi se razvijali suradnja, poštovanje i socijalizacija

"Koliko god, primjerice, plivanje bilo zdravo za dijete, ako je usamljeno, treba ga kompenzirati aktivnostima koje uključuju i drugu djecu", savjetuje dr. sc. Andrijašević te upozorava da lako može doći do poremećaja ako se motorički razvoj ne uskladi s emocionalnim. Baš kao i kad ambicije i rezultat postanu prioritet. Stoga se preporučuje, čak i kad se dijete sportom bavi potpuno amaterski, da je pod nadzorom profesionalaca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.