Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. kolovoza 2022.

Učiteljica otkriva koji tip roditelja odgaja najneposlušniju djecu. Iznenadit ćeš se...

Roditelji
Foto: Shutterstock Način na koji su djeca odgajana u ranim godinama ima veliki utjecaj na njihovo ponašanje, ali i na način na koji percipiraju svijet i komuniciraju s njim u odrasloj dobi.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Način na koji su djeca odgajana u ranim godinama ima veliki utjecaj na njihovo ponašanje, ali i na način na koji percipiraju svijet i komuniciraju s okolinom u odrasloj dobi.

Poznato je da se 90% razvoja mozga događa do pete godine života - prije nego što većina djece uopće krene u školu. To znači da su do njihovog dolaska u učionicu uspostavljeni neuronski putevi i da se određeno ponašanje ukorijenilo u njihovu osobnost. 

S više od trideset novih učenika svake godine učitelji imaju iskustvo iz prve ruke o tome kako različite vrste roditeljstva utječu na ponašanje djece. Učiteljica u osnovnoj školi Amanda Burns potvrđuje da postoji jaka veza između tipova roditelja i karaktera djece. Za TheSun otkriva koji stilovi roditeljstva dovode do djece koja traže pozornost, prkose učiteljima, svađaju se ili su pak povučena.

Možda te zanima... 10 nesvjesnih, a štetnih navika koje činimo kao roditelji Vrtić

Helikopter roditeljstvo

Opis: Roditelji helikopteri izuzetno su zaštitnički nastrojena prema svojoj djeci te paze na iskustva, ali i probleme s kojima se dijete suočava. Poput helikoptera, oni "lebde iznad glave", neprestano nadgledajući svaki aspekt života svog djeteta. Upravo je to jedan od najčešćih stilova modernog roditeljstva, a moglo bi te iznenaditi da u određenim okolnostima, helikoptersko roditeljstvo može biti nevjerojatno pozitivno kada je u pitanju obrazovanje tj. školski život djece. 

Amanda kaže: „To prvenstveno  ovisi o odnosu roditelja s djetetom i o odnosu roditelja s učiteljem. Ako se svi dobro slažu, onda je to jako dobra stvar. Naime, ako učitelj ima  pozitivan odnos s roditeljem, zajedno mogu učiniti odlične stvari za dijete. Međutim, ako se bilo koji od tih odnosa prekine, stvari se brzo okreću nagore."

Amanda objašnjava: “Njihovi roditelji mogu biti previše zaštitnički nastrojeni, ali ako nemaju dobar odnos s učiteljicom, to je problem. Dijete to može vidjeti ili osjetiti i tada možda neće imati nikakvog poštovanja prema tom učitelju.  S druge strane, ako roditelj nema dobar odnos s djetetom, moglo bi se učiniti da su roditelju važniji zacrtani ciljevi, od dobrobiti djeteta."

Možda te zanima... 'Helikopter' roditeljstvo sve je češće, no zašto zapravo šteti djeci? Roditelji

Autoritarno roditeljstvo

Opis: Autoritarni roditelji su izrazito strogi. Njihov fokus je na neupitnoj poslušnosti, disciplini i kontroli koja se provodi strogim pravilima i kažnjavanjem. Ako misliš da strogo roditeljstvo rezultira anđeoskom djecom, razmisli ponovno."Ako su roditelji previše oštri, prestrogi, djeca postaju anksiozna, ustrašena i traže bijeg iz svake situacije,", kaže Amanda. Objašnjava da, zbog razvoja mozga koji se događa do pete godine, može biti jako štetno ako djeca ne razumiju zašto roditelji viču na njih.

"U razredu se djeca vrlo često boje ili pak žele pobjeći, a to ima velik utjecaj na ponašanje djeteta koji proizlazi iz potreba koje se ranije nisu zadovoljavale," tvrdi učiteljica. To može rezultirati prkosom (borbom) koji, u krajnjem slučaju, može dovesti do toga da djeca rade neprikladne stvari poput rušenja stolova u učionici. Amanda dodaje: „Nije neuobičajeno i da će ta djeca vrlo često htjeti pobjeći iz škole. Znate,  uvijek postoji jedno dijete koje svi pokušavaju uloviti jer se dalo u bijeg. Najčešće dijete ne može emocionalno upravljati određenom situacijom pa se mora ukloniti iz nje, a to čini bijegom."

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kako izaći na kraj s tvrdoglavim djetetom?

Popustljivo roditeljstvo

Opis: Popustljivi roditelji rijetko imaju uspostavljene granice te rijetko provode pravila kako bi se izbjegao sukob. Kad djeca nemaju uspostavljenu rutinu, pravila i red kod kuće, stvari se u školi mogu odvijati na jedan od dva načina. Amanda objašnjava da će djeca takvih roditelja ili uspjeti, jer u školi imaju strukturu i granice koje su im nedostajali, ili će u ponekim slučajevima prkositi učiteljima.

Granice i očekivanja pomažu djeci da se osjećaju sigurno, a Amanda objašnjava da se stvari počinju "raspadati" ako nema dosljednosti u roditeljstvu. Dijete tada misli da se na isti način može i mora ponašati i u školi, te su vrlo često djeca neposlušna i svadljiva. 

Možda te zanima... 7 velikih pogrešaka koje radimo u odgoju djece prema mišljenju odgojiteljice Vrtić

Neuključeno roditeljstvo

Opis: Ovaj stil roditeljstva karakterizira nedostatak odgovora na djetetove potrebe izvan osnova poput hrane, odjeće i pružanja doma. Ovaj se odgojni stil naziva i zanemarujući odgojni stil - zapuštajući odgoj. Roditelj postavlja male zahtjeve, nema nadzor nad djetetom, ali nema niti topline i potpore. Roditelj ili emocionalno odbacuje dijete ili nema vremena i ne želi se baviti djetetom. Nezainteresirani roditelji vrlo često ostavljaju djecu da sama donose odluke.

Djeca koja odrastaju s udaljenim ili emocionalno neuključenim roditeljima često traže pažnju od učitelja ili drugih odraslih osoba. “Pokušavaju negdje pronaći emotivnu vezu koju nisu uspostavili s roditeljima i to se upravo očituje u njihovom ponašanju," tvrdi učiteljica te dodaje: "Takva su djeca često povučena, nepovjerljiva i poprilično tiha." 

Uporno roditeljstvo

Opis: Uporni roditelji pokušavaju živjeti posredno kroz svoju djecu i prenose vlastite stavove i ambicije na svoju djecu. Ovaj tip roditelja vrlo često vrši pritisak na djecu i ostavlja im vrlo malo slobode kada je riječ o njihovim željama. Slično kao i u helikopterskom roditeljstvu, roditelji ne uzimaju u obzir djetetove sklonosti, težnje i mišljenja.

Učiteljica tvrdi da to može dovesti do povučene djece. “Djeca odgajana od strane upornih roditelja, rijetko će izražavati svoje mišljenje, vrlo vjerojatno jer su kod kuće često bili ušutkani te se i u školi osjećaju kao da ih nitko nije čuo." 

 

Možda te zanima... Četiri tipa roditelja i njihovi odgojni stilovi: Koji si ti? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.