Roditelji Sretna mama 23. rujna 2023.

Majčinstvo je kao da radite 2,5 posla s punim radnim vremena, kaže istraživanje

Foto: Freepik ;Briga o djeci je cjelodnevni posao, a prema rezultatima istraživanja majke tjedno rade u prosjeku 98 sati, što je kao da rade dva posla s punim radnim vremenom.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Briga o djeci je cjelodnevni posao, a prema rezultatima istraživanja majke tjedno rade u prosjeku 98 sati, što je kao da rade dva posla s punim radnim vremenom.

Odgajanje djece, najljepši je, ali i najteži posao koji oduzima mnogo vremena. Potvrdila je to i nova studija koja zorno pokazuje koliko vremena majke utroše na svoje mališane. Studija koju je proveo Welch's pokazala je da majke rade u prosjeku 98 sati svaki tjedan, prenosi abc7news. To je otprilike isto kao da rade 2,5 stalna posla!

U istraživanju koje je provedeno u SAD-u sudjelovalo je 2.000 majki djece u dobi između pet i 12 godina. Rezultati su pokazali da majke u prosjeku ustaju u 6:23 sati i nastavljaju obavljati majčinske obaveze sve do 20:31 sati. "Rezultati istraživanja pokazuju koliko zahtjevna uloga majke može biti zbog obaveza koje konstantno moraju obavljati", rekla je Casey Lewis, nutricionistica Welcha.

Možda te zanima... Ilustracijama želi osnažiti majke i pokazati im da nisu same: 'Želim nasmijati žene kad plaču' Roditelji

Anketirane četiri od deset mama rekle su da se ovaj tjedan osjećaju kao da je pred njima beskrajan niz zadataka koje treba dovršiti. Prema rezultatima istraživanja, majke se suočavaju s brojnim pritiscima, a dnevno u prosjeku za sebe uspiju izdvojiti samo sat i sedam minuta vremena. 

Ono što im pomaže da izdrže naporne dane su igračke, iPad, kava, vlažne maramice, dječje TV emisije te pomoć baka i djedova ili dadilja. "Zauzete mame često se identificiraju sa spasiocima, jer pored brojnih obaveza, postaju i neka vrsta pogonskog goriva za cijelu obitelj i to iz tjedana u tjedan", rekla je Lewis.

Prema tome, prosječna mama u prosjeku radi i 14 sati dnevno, što je u osnovi ekvivalent dva posla s punim radnim vremenom. Istraživači podsjećaju da je pored roditeljstva, prisutna i stalna briga o kući, a zanimljivo je i da mnoge majke rezultati ovog istraživanja uopće nisu iznenadili.

 

Možda te zanima... Genijala ideja ili ne: Mama u rutinu s djecom uvela 'tiho vrijeme' kako bi sačuvala živce Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.