Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. lipnja 2022.

Svoje dijete nikad uplakano ne šaljem u sobu da se smiri, evo zašto...

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"To što neki roditelji ne znaju kako ili se ne žele nositi sa svojom uplakanom djecom ne znači da bi ih trebali otjerati u drugu sobu da ih ne gledaju", rekla je psihologinja i mama i izvazvala burnu reakciju na društvenim mrežama

Dječja psihologinja i majka Marcella Collier podijelila je nedavno video u kojem prikazuje potencijalnu situaciju između roditelja i djeteta, kad roditelj svoje dijete koje se rasplakalo pošalje u sobu s riječima: "Previše plačeš, idi u sobu i budi tamo dok se ne  smiri!š". Video tad prikazuje dijete koje u sobi leži samo u krevetu, a Collier objašnjava da se ono s takvim kažnjavanjem uči emocionalno isključiti; kako bi drugima i dalje bili dragi, bez obrzira na svoje 'grozno' ponašanje. 

dijete knjige Možda te zanima... Kako na dijete djeluju naša visoka očekivanja? Školarci

"To što neki roditelji ne znaju kako ili se ne žele nositi sa svojom uplakanom djecom ne znači da bi ih trebali otjerati u drugu sobu da ih ne gledaju", rekla je Collier i objasnila da će dijete koje je tako kažnjavani kad odraste vjerojatno biti emocionalno nedostupno, osobito prema najbližim ljudima. Tada, dodaje ona, ne pati samo osoba koja potiskuje svoje emocije, već i potencijalni partner i djeca, jer se s njom ne mogu kvalitetno povezati i uspostaviti zdrav odnos.

@highimpactclub #gentleparenting #positiveparenting #parentingwithunderstanding ♬ Little Do You Know (Speed Up) - Alex & Sierra

 

"Zbog emocija koje smo naučili potiskivati u djetinjstvu, kasnije u odrasloj dobi izbjegavamo ozbiljne razgovore i 'prave' veze jer se s njima ne znamo nositi, pa se radije okrećemo bilo čemu drugome, ponekad i destruktivnom ponašanju koje ponekad rezultira i raznim ovisnostima", rekla je, a mnogi su pratitelji u komentarima podijelili svoja iskustva iz djetinjstva, te kako su ih ona odredila.

"Imao sam teško djetinjstvo u kojem sam doživio nekoliko trauma zbog čega me i danas često preplavi osjećaj bijesa i nemoći, pa lako 'planem' i izderem se na druge",  napisao je jedan korisnik, a jedna je djevojka rekla da je njena mama prema njoj uglavnom bila hladna i nedostupna i ponašala se baš kako je prikazano u videu, zbog čega ona danas ima problem s povjerenjem i bliskosti općenito.


Možda te zanima... 5 genijalnih fraza zbog kojih su me djeca počela slušati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.