Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. travnja 2022.

Što možeš reći svom djetetu umjesto 'Nemoj plakati'?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije lako vidjeti vlastito dijete kako plače, pogotovo ako u tom trenutku niste sigurni kako mu pomoći. Donosimo ti savjete kojima ćeš pomoći djeci da lakše izražavaju svoje osjećaje

Roditelji su biološki programirani da se odazovu na plač svoje djece, a kada ih ugledaju kako se rastapaju u suzama, to može pokrenuti lavinu širokog spektra emocija. Isto tako, često je teško razumjeti zašto su se djeca uznemirila, je li to bio možda udarac u glavu, ogrebotina na koljenu ili nešto treće. Jesi li se ikad pitala: „Što ako svaki put kada moje dijete plače ili ima ispade bijesa, ono zapravo radi nešto vrlo vrijedno?

Stručnjakinja za roditeljstvo, savjetnica za dojenje i babica Roma Kitty Norris tvrdi: „Ne cijenimo dovoljno suze svojih mališana jer oni zapravo koriste svoj urođeni sustav za oporavak. Kada smo povrijeđeni, fizički ili emocionalno, umjesto da to držimo u sebi, pomažu nam plač, smijeh i bijes kao mehanizmi pomoću kojih izbacujemo negativne emocije.

Danas ljudi sve rjeđe na taj način izražavaju svoje emocije jer nam je puno puta odmalena rečeno „Nemoj plakati!“, a za razliku od odraslih, djeca još uvijek nisu izgubila svoj sustav za oporavak. 

Možda te zanima... Kako smiriti i pomoći djetetu koje vrišti i stalno plače? Vrtić

Aktivnim ohrabrivanjem svoje djece da plaču kada im je to potrebno, pomoći ćemo im da se riješe bolnih emocija, a nakon toga osjećat će se i povezanijima s nama, svojim roditeljima. Način na koji slušamo može dovesti do toga da se naše dijete u potpunosti zatvori i uopće ne izražava svoje osjećaje ili im može pomoći da potpunije osjećaju baš svaku svoju emociju.“, detaljnije objašnjava Roma.

Ove rečenice mogu pomoći u uspješnijem slušanju svog djeteta:

1. Ovdje sam za tebe...
2. Vidim koliko si uznemiren/a...
3. Žao mi je što ti je teško, ljubavi...
4. Ostat ću s tobom dok si uzrujan/a...
5. Ne idem nikuda...
6. Na sigurnom si...
7. Ne postoji ništa važnije od toga da sam s tobom sad...
8. Žao mi je... što si izgubio najdražeg medvjedića/najboljeg prijatelja... što ti je sladoled pao na pod...
9. Slušam te, dušo...
10. Neće biti ovako zauvijek...

Isto tako, bilo bi dobro izbjegavati izraze etiketiranja i ne odvlačiti njihovu pozornost od njihovih osjećaja. Stoga ne bi trebali odmah popravljati stvari ili situacije za svoju djecu, nuditi im nagrade, niti im prijetiti. Ušutkavanje i posramljivanje djeteta i njegovih osjećaja, također mogu imati negativne posljedice

Možda te zanima... Želiš da dijete prestane cendrati? Ovo su riječi koje bi mogle upaliti! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.