Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. studenoga 2015.

Pustite blizance da sami odluče žele li nositi istu odjeću

blizanci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako odrastaju, bilo da se radi o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima, između njih se uočava sve više razlika. Te razlike je potrebno uvažavati i s obzirom na njih, prilagoditi pristup svakom djetetu

Kako pristupiti odgoju blizanaca i na što obratiti pažnju, objasnila je psihologinja Tea Knežević iz Centra Proventus.

"Što su djeca mlađa, to imaju sličnije potrebe, no kako odrastaju, bilo da se radi o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima, između njih se uočava sve više razlika. Te razlike je potrebno uvažavati i s obzirom na njih, prilagoditi pristup svakom djetetu. Ukoliko postoje razlike u temperamentu, već to stvara dodatan izazov za roditelje, jer nešto što je možda jako ugodno jednom djetetu, može biti odbojno drugom. Stoga je najvažnije ipak pratiti individualne reakcije, a ne generalizirati", objašnjava.

Specifičnost blizanaca je ta da su oni zajedno otkad su svjesni sebe, a i ranije od toga. Otkad su se pojavili na ovome svijetu, pojašnjava Knežević, oni dijele pažnju i ljubav roditelja. Vide kako se drugi ponašaju prema njima i najčešće uočavaju da se okolina slično ponaša prema njima i njihovom bratu ili sestri. To im predstavlja izazov da sebe počnu gledati kao individuu sa svojim vlastitim željama, potrebama, interesima, osjećajima… 

blizanci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Naime, uobičajeno je da kada se dijete prema razvojnoj dobi nađe u fazi da počinje shvaćati kako je ono odvojeno od majke, najčešće u tom razdoblju ima neki prijelazni objekt koji mu tada olakšava. Blizancima je to razdoblje izazovno jer kada oni shvate da su oni i mama odvojena bića, tada u ulogu prijelaznog objekta, odnosno nečega što pruža utjehu, može doći drugi blizanac. Tako se produljuje razdoblje do trenutka kada će dijete zaista sebe doživjeti kao individuu, što je ključan dio u izgradnji identiteta i svjesnosti o sebi", kaže Tea Knežević. 

Dvoje djece, a ne jedan par blizanaca

  • Dopustite im da proslave rođendan odvojeno ako žele. Iako je tako kompliciranije, sjetite se da ipak imate dvoje djece, a ne jedan par.
  • Ne trebate kupiti dvije iste igračke. Vjerojatno nemaju iste interese, ali dobro je naučiti dijeliti.
  • Kroz odjeću ljudi pokazuju kreativnost i identitet. Ne inzistirajte na tome da nose isto, dajte im priliku da sami izaberu.

Isti ili različiti razred?

Na pitanje da li ih pri polasku u školu razdvojiti u različite razrede, psihologinja odgovara kako su istraživanja pokazala kako nema dugoročnog utjecaja na razvoj blizanaca ovisno o tome jesu li upisani u isti ili različit razred: 

"U svakom slučaju nema univerzalnog odgovora što je bolje za sve blizance. Ako se radi o djeci urednog socio-emocionalnog razvoja nema razloga zašto ne bi bili u istom razredu. Ukoliko se pak uoči da prisustvo jednog blizanca u razredu loše djeluje na drugog, što zbog eventualne prevelike kompetitivnosti ili nekog drugog razloga stručni tim u suradnji s roditeljima bi trebao donijeti odluku o eventualnom razdvajanju." 

Također, na pitanja da li ih oblačiti u istu odjeću i kupovati im iste igračke, Tea Knežević kaže kako je važno osluškivati osobne potrebe i preferencije djece kako rastu.

"Važno je i da blizanci sami budu svjesni međusobnih razlika i da znaju da i roditelji uočavaju i uvažavaju te razlike. Važno je ne biti rigidan ni u kojem smjeru - niti u tome da se blizance tretira jednako, niti da se pretjerano naglašava njihova različitost. Djeca tek trebaju naučiti da kada je netko različit od nas, da nam i dalje može biti jako blizak i važan", zaključuje. 

Mama blizanki ušutkala znatiželjne prolaznike

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.