Roditelji Sretna mama 22. rujna 2015.

'Nakon blizanaca veselim se što ću roditi samo jednu bebu'

Daria Lorenci Flatz
Foto: Tajana Tretnjak
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glumica Daria Lorenci Flatz trudna je pet mjeseci i čeka trećeg sina, a za Klokanicu otkriva kako su njeni šestogodišnji blizanci Mak i Fran reagirali na vijest da će dobiti malog bracu, kako podnosi ovu trudnoću u usporedbi s blizanačkom te kako usklađuje majčinstvo s glumačkom profesijom

Prije malo više od dvije godine glumica Daria Lorenci Flatz ispričala je za Klokanicu kako joj je roditeljstvo promijenilo život, a podijelila je i svoje iskustvo s prvom, blizanačkom trudnoćom koja je završila carskim rezom u 33. tjednu. Sada njeni blizanci Mak i Fran imaju šest godina i iduće jeseni kreću u školu, a 39-godišnja glumica ponovno je trudna i čeka trećeg sina.

"Dečki su se malo razočarali kad su čuli da će dobiti brata. Htjeli su malu sestricu, ali brzo su se pomirili s tim da će ipak dobiti brata. Oni su navikli da pažnja roditelja mora biti podijeljena na svu djecu pa mislim da neće biti problema oko ljubomore kad beba dođe kući. A smatram i da će za njih biti zdravo da dobiju malog bracu, mislim da će to biti super korak u odrastanju", kaže i dodaje da su blizanci zbog bebe jako pažljivi prema njoj.

"Išli su na ultrazvuk sa mnom, šapću bebi u trbuhu, pričaju joj, a kad još nismo znali spol djeteta, birali su imena za bebu i to romantična ženska imena. Jako su romantični, zaljubljivi, a u vrtić nose poklone za curice", priča o svojim dječacima mama koja je u petom mjesecu trudnoće i dodaje da se osjeća dobro i još radi.

Daria vodi i vlastitu dramsku školu, a trenutno je dosta angažirana oko upisa u grupe koje se održavaju u Kreativnom laboratoriju 4sobe u Ilici 113 u Zagrebu.

'Blizanačka trudnoća je puno teža'

Kad uspoređuje svoje dvije trudnoće, priznaje da drugu trudnoću lakše podnosi i da je blizanačka trudnoća bila puno teža.

Daria Lorenci Flatz | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

"Sada sve sama obavljam, kuham, perem veš, i nije mi toliko fizički zahtjevno kao s blizanačkom trudnoćom. Tada sam imala psa i sjećam se da mi je bilo teško hodati i šetati s njim, i poslije sam samo htjela leći i odmoriti se", kaže, a na pitanje razmišlja li već o porodu i zamišlja li ga, odgovara:

"U prvoj trudnoći sam znala da ću roditi carskim rezom, ali na kraju sam morala na hitni carski zbog puknuća vodenjaka. Voljela bih roditi prirodno, ali to je odluka liječnika, a najvažnija mi je sigurnost djeteta. Jedino bih voljela da se ne dogodi da se mučim 48 sati pa na kraju moram na carski, kao što se često događa, no, liječnici će odlučiti što je najbolje za bebu. Planiram ići na trudnički tečaj da se pripremim i naučim disati, a suprug želi biti sa mnom na porodu", kaže.

Ovaj put, Daria se veseli i tome što će biti mama jednoj bebi, jer kad je tek postala mama, dobila je dvoje djece odjednom. "Ne mislim da će mi se s trećim djetetom život promijeniti, jer već imam dvoje djece i život nam je podređen djeci", kaže Daria i dodaje da su dječaci nedavno konačno počeli spavati u svojoj sobi

'Dječaci najviše vole spavati s nama'

"Najviše vole spavati s nama. Prvo su spavali u svojim krevetićima, a kad su imali dvije godine dopustili smo im da spavaju s nama u krevetu. Sad su konačno prihvatili svoje krevete i sobu, a tako ih pripremamo i za dolazak bebe", kaže i priznaje da se divi roditeljima čija djeca bez problema prihvate spavanje u vlastitom krevetu i sobi

"Nekim roditeljima to je tako lako, no najgore od svega je inzistiranje na nečemu što ne ide. Mi nikad nismo htjeli inzistirati da spavaju u svojoj sobi ako im se više sviđalo kod nas u krevetu", kaže.

Daria kaže da njene sinove zanima gluma, i od malih nogu idu s njom na probe u kazalište i obožavaju gledati predstave za djecu, no ipak još nisu izrazili želju da idu u dramsku grupu.

Daria Lorenci Flatz | Author: Anto Magzan/PIXSELL Foto: Anto Magzan/PIXSELL

"Vole glumu, ali vole i ples, sport, zanima ih svašta. A to što ne žele ići u dramsku, ne vidim kao problem, glumom se mogu početi baviti i kasnije, ako ih bude zanimala. Uskoro planiramo ići u glazbeni vrtić dva puta tjedno", kaže mama Daria i opisuje svoje blizance:

"Fizički su jako različiti, imaju različitu boju očiju, jedan je viši, drugi niži, a i karakterno su različiti. Jako su povezani, puno se igraju zajedno, ali i stalno se žale jedan na drugog, svađaju se kao i sva braća, ali i ne mogu jedan bez drugog. A ako se jedan nečega boji, drugi se ne boji, uvijek su na suprotnim polovima i tako se nadopunjavaju".

Mama glumica - dobre i loše strane

S obzirom na njenu glumačku profesiju, mnogi misle da je umjetnicima teže uskladiti majčinstvo i posao, pa smo je pitali kako izgleda njen uobičajen radni dan.

"Super stvar u mom poslu je što sam skoro cijelo ljeto slobodna. Ovo ljeto prvi put smo bili razdvojeni oko dva tjedna, ali ostatak ljeta bili smo skupa. Dio ljeta smo na Visu, nekoliko dana u planinama u Sloveniji te na Lošinju", kaže no dodaje da njen radni dan počinje navečer, kad ima predstave, a do tad je često već umorna

"Smiješno mi je bilo kad su moje dečke u vrtiću pitali koji cvijet je njihova mama. Jedan je rekao da sam ruža, a drugi da sam visibaba. Mislio je na to da mi je glava često u tom položaju kad navečer umorna sjednem pred televizor", nasmijala se Daria. Također, kao glumica ne može odgoditi premijeru i ne može uzeti bolovanje jer je nema tko zamijeniti. 

'Svojoj djeci želim ograničiti korištenje mobitela'

"Iako je suprug bio sa mnom kod kuće kad sam bila na porodiljnom, imali smo i baby sittericu koja nam je puno pomagala. Sad nemamo pomoć, ali kad su zdravi sve stignemo. Najteže je kad su bolesni", kaže. Iako njena mama sada živi u Belgiji, a mama supruga Emila je radila kad su blizanci bili bebe, bake im pomažu i uskaču kad god je potrebno.

Na pitanje smatra li da je u današnje vrijeme teže odgajati djecu, Daria kaže da misli da je teže. "Djeca danas žive u nekoj strukturi, po pravilima. Čini mi se da su naše generacije više bile u slobodnoj igri, bili smo puno više vani. No za jednu stvar sam sigurna da ću svojoj djeci pokušati što više ograničiti, a to je korištenje mobitela. Često viđam djecu i adolescente koji samo bulje u mobitele, iPade. Mislim da se sve manje bavi djecom. Ona su ili u institucijama, vrtiću, školi, ili su na mobitelima. Ljudi su umorni pa idu linijom manjeg otpora", kaže no dodaje da njeni sinovi igraju igrice na mobitelu, ali najviše pola sata dnevno.

"Svjesna sam toga da je tehnologija neizostavna u današnjem svijetu, ali smatram da je djeci ipak treba ograničiti", zaključuje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.