Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. lipnja 2022.

Glumicu osudili jer vozi 3-godišnju kćer u kolicima: "Njezine noge nisu slomljene. Hodaj malo, djevojčice"

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekada je vožnja djeteta u kolicima starijeg od 3 godine bilo iznimka, a danas je ono postalo pravilo

Glumica Kate Hudson uživala je u ležernoj šetnji New Yorkom sa svojom trogodišnjom kćeri Rani Rose, objavivši simpatičnu fotografiju na svom Instagram profilu. Vidjevši njenu objavu, pratitelji su oštro osudili glumicu što nosi čarape i sandale, a najviše im je smetalo što vozi trogodišnjakinju u kolicima.

 "Netko postaje mala gradska cura 😍🗽", napisala je uz objavu. Hudson, koja je također majka Rydera Robinsona, 18, s Chrisom Robinsonom i Binghamom Hawn Bellamyjem, 10, s Mattom Bellamyjem, gura trogodišnju Rani u kolicima ulicama New Yorka. Djevojčica žmiri na suncu i smiješi se za kameru. Nosi tajice s duginim printom prošarane zvijezdama, ružičastu košulju od tila i zlatne sandale i čini se da je iskreno sretna što provodi vrijeme sa svojom mamom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kate Hudson (@katehudson)

Iako fotografija mame i kćeri na prvu izgleda idilično, čini se da su mnogi pratitelji zamjerili glumici što trogodišnjakinju vozi u kolicima, prenosi Romper.

"Prevelika je za kolica", napisala je jedna osoba. "Njezine noge nisu slomljene. Hodaj malo, djevojčice", kazala je druga. "Voze li se ovako velika djeca još uvijek u kolicima? Nisam majka", dodala je treća. Bilo je i onih koji su je branili. "Odmah sam znala da će neki ljudi komentirati kolica", netko je napisao. "Kolica su vrlo važan dodatak kad živite u gradu, pogotovo ako je vruć dan. Kate Hudson, svaka vam majka može reći da radite ono što odgovara vašem djetetu i vama. Radite sve što vam olakšava život."

Što kažu stručnjaci?

Nekada je vožnja djeteta u kolicima starijeg od 3 godine bilo iznimka, a danas je ono postalo pravilo. Za roditelje dojenčadi i male djece, kolica su jedan od neizostavnih predmeta na popisu “must have” opreme. Neki ne mogu zamisliti obiteljski izlet u zoološki vrt ili odlazak u zračnu luku, a da ne ponesu sa sobom kolica. No stručnjaci kažu da kada dijete može samostalno hodati, obično između 2 i 3 godine, prekomjerna upotreba kolica može ometati fizički razvoj.

Američka pedijatrijska akademija navodi da je korištenje kolica prikladno za djecu u fazi dojenčadi i ranog djetinjstva i da bi se s njihovom upotrebom trebalo prestati do 3. godine starosti djeteta. Pedijatri također upozoravaju na pretjeranu upotrebu kolica. Dr. Naomi Neufeld, medicinska direktorica neprofitnog programa za kontrolu tjelesne težine, upozorava da zaposleni roditelji ne pronalaze uvijek vremena za svoju djecu, pa tako ni za duge šetnje. “Puštanje djeteta iz kolica da prošeta roditeljima često oduzima previše vremena i iziskuje previše truda”, kaže ona. Neufeld dodaje da roditelji moraju prihvatiti ideju da je „djetinjstvo ovladavanje okolinom, pa ako roditelji ne dopuštaju svojoj djeci da izađu i istražuju dalje od svojih kolica, oni potiču sjedilački način života i promiču rizik od razvoja pretilosti kod djeteta."

Stopa pretilosti djece udvostručila se u posljednja dva desetljeća. Trenutno je 15 posto djece klinički pretilo. “Istraživanja pokazuju da je za malu djecu veoma važno da što ranije počnu biti aktivna. Naime, veća je vjerojatnost da će tako razviti zdravi obrazac aktivnosti koji će se nastaviti i u starijoj dobi”, kaže dr. Mollie Greves, suradnik za opću pedijatriju na Sveučilištu Washington.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.